Alocuțiunea Prefectului județului Cluj, domnul Ioan Aurel Cherecheș, susținută cu prilejul Zilei Naționale a României

„Ardealul nu e numai inima României politice, priviţi harta: Ardealul e inima României Geografice!…”

Acestea sunt vorbele pe care Nicolae Titulescu le rostea nu cu mult înainte de Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și pe care trebuie să ni le reamintim astăzi, când aniversăm 101 ani de la momentul capital care i-a readus împreună pe români.

Pentru noi, clujenii, aceste cuvinte au o importanță cu atât mai mare cu cât Clujul este, la rândul lui și pe bună dreptate, inima culturală și economică a Transilvaniei, o inimă care a reînceput să bată românește după Marea Unire, așa cum o dovedește tradiția impresionantă a unor instituții-reper pentru comunitatea noastră și pentru întreaga țară.
Este vorba despre:

-Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și de Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, care se situează pe primul loc în ierarhia națională, în domeniile lor de activitate și care aniversează anul acesta centenarul educației academice în limba română.
Dar și de:

-Teatrul Național „Lucian Blaga” și de Opera Română, care aniversează, de asemenea, centenarul reprezentațiilor artistice în limba română.

S-ar mai putea adăuga multe, însă aș vrea să mai menționez două evenimente care își au rădăcinile în urmă cu 100 de ani, și anume faptul că atunci au fost puse bazele administrație în limba română în Transilvania și tot atunci a fost înființat un alt reper al Clujului – Clubul Sportiv Universitatea.

Iată doar câteva dintre arterele instituționale prin care pulsează, de un secol încoace, viața intelectuală, culturală, administrativă și sportivă a Clujului și cărora vreau să le urăm astăzi „La mulți ani!”, fiindcă Ziua Națională a României este și ziua oamenilor și a instituțiilor care ne unesc și nu cred că există, pe lumea aceasta, liant mai puternic decât Educația și Cultura.

La mulți ani uniți (…) de aici, din inima Transilvaniei și a României!

La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dragi clujeni!

Prefectul județului Cluj

Dr. ing. Ioan Aurel Cherecheș