Mesajul Prefectului Județul Cluj Tasnádi István-Szilárd cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

Ziua de 8 Aprilie marchează două evenimente identitare deosebit de importante: Ziua Internațională a Romilor și Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

Anul acesta îi omagiem pe cei care, acum 50 de ani, au reușit să realizeze un vis aproape imposibil pentru comunitatea romă. În cadrul primului Congres Internațional al romilor din 1971, de la Londra, au fost adoptate o serie de măsuri precum: 8 Aprilie – Ziua Internațională a Romilor, oficializarea limbii romani, steagul romilor și imnul internațional al romilor: Gelem, Gelem.

Sunt momente de bucurie atât pentru romi, cât și pentru cei care, cunoscându-le istoria și tradițiile , apreciază contribuția lor la diversitatea culturală universală.

Totodată, aceasta zi reprezintă un bun prilej de reflexie asupra realității existenței zilnice a acestei etnii. Calitățile, obiceiurile și meșteșugurile prin care dumneavoastră v-ați câștigat o identitate culturală aparte nu pot ascunde faptul că, din nefericire, mai există încă romi discriminați care alcătuiesc, în anumite zone, comunități dintre cele mai sărace și defavorizate.

Sunt încrezător că Guvernul României împreună cu administrația publică locală și organizațiile neguvernamentale vor identifica soluții pentru depășirea marginalizării și pentru o mai bună integrare, susținută, în primul rând, de procesul educațional al celor care alcătuiesc comunitățile de rromi.

Doresc să urez cetățenilor români de etnie romă: La mulți ani ! But berșa angle, romale!

PREFECT
TASNÁDI ISTVÁN-SZILÁRD

 

Biroul de presă,
08.04.2021