Mesajul prefectului judeţului Cluj cu ocazia Zilei Internaţioanle a Romilor

Ziua de 8 Aprilie marchează două evenimente identitare deosebit de importante: Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea Etniei Romilor din România, conform Legii nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca’’ Sărbătoarea etniei romior din România.

Sunt momente de bucurie atât pentru romi, cât şi pentru cei care, cunoscându-le istoria şi tradiţiile, apreciază contribuţia lor la diversitatea culturală universală.

Totodată, această zi reprezintă un bun prilej de reflexie asupra realității existenţei zilnice a acestei etnii. Calităţile, obiceiurile şi meşteşugurile prin care dumneavoastră v-ați câştigat o identitate culturală aparte nu pot ascunde faptul că, din nefericire, mai există încă romi discriminaţi care alcătuiesc, în anumite zone, comunităţi dintre cele mai sărace şi defavorizate.

Sunt încrezător că Guvernul României împreună cu administraţia publică locală şi organizaţiile neguvernamentale vor identifica soluţii pentru depășirea marginalizării și pentru o mai bună integrare, susținută, în primul rând, de procesul educațional al celor care alcătuiesc comunitățile de romi.

Doresc să urez cetăţenilor români de etnie romă: La mulți ani! But bersha angle, Romale!

P R E F E C T
Dr.ing. Ioan Aurel CHERECHEŞ