Mesajul prefectului județului Cluj, domnul Mircea Abrudean, cu ocazia zilei de 9 MAI – Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Europei

9 mai este o zi importantă pentru națiunea română.

Evenimentul de acum 143 de ani, când în plenul Parlamentului s-a proclamat Independența de Stat a României față de Imperiul Otoman, rămâne un reper în istoria României și arată că solidaritatea, consensul și încrederea unui popor în idealurile comune, au puterea de a le îndeplini. Este o dovadă a eforturilor și sacrificiilor generațiilor anterioare pentru găsirea libertății, păcii și unității și pentru a asigura generațiilor următoare o lume sigură și prosperă.

Ziua Europei reprezintă un moment în care s-au pus bazele Uniunii Europene, motiv de recunoștință atât pentru cetățenii români, cât și pentru cetățenii europeni.

Aniversăm 70 de ani de la citirea la Paris a declarației ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman, în care se propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa. Ne bucurăm să fim parte din proiectul european și trebuie să continuăm să respectăm valorile fundamentale europene și să participăm cu toții la consolidarea lor.

În aceste vremuri de grea încercare, să ne amintim că solidaritatea și unitatea sunt valorile noastre fundamentale, iar Uniunea Europeană, prin fondurile pe care le alocă tuturor statelor membre,  prin ajutorul  oferit sub formă de echipamente medicale și personal medical, sunt o dovadă vie a bunei cooperări și a unității statelor membre.

Cred cu tărie că trecutul și victoriile lui sunt lecții care configurează un sistem de valori esențiale, care să ne ghideze în aceste vremuri dificile.

La mulți ani, români!

La mulți ani, Europa!

 

Biroul de presă

09.05.2020