Omagierea marelui pedagog, academician ṣi om politic Onisifor Ghibu

Marți, 27 martie 2018, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, a participat la activitatea de omagiere a marelui pedagog, academician ṣi om politic Onisifor Ghibu, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca și s-a desfășurat la bustul lui Onisifor Ghibu amplasat în incinta liceului teoretic al cărui patron spiritual este marele cărturar ardelean.

„La 27 martie 1918 au fost create premisele necesare pentru renașterea și întregirea spirituală a tuturor românilor. Un lucru esențial l-a constituit refacerea relațiilor socio-culturale ale statului, un proces care nu putea să fie dus la bun sfârșit fără dezvoltarea învățământului. Luminătorii Basarabiei în aceste condiții erau: profesorii, învățătorii, preoții și studenții ardeleni, bucovineni, aduși acolo de valurile războiului. Iar sufletul acestei mișcări a fost, nimeni altul, decât profesorul ardelean Onisifor Ghibu. Aflându-ne în anul de grație 2018, anul CENTENAR, avem datoria de a cinsti cum se cuvine faptele de glorie ale înaintașilor noștri care nu au pregetat nicio clipă să-și jertfească viețile pentru înfăptuirea României Mari. Să cinstim memoria marilor oameni de stat și gânditori vizionari fără al căror curaj 1 decembrie 1918 nu ar fi putut exista!” a spus prefectul Ioan Aurel Cherecheș în mesajul său adresat celor prezenți la manifestare.

La această zi de sărbătoare națională a fost prezent secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, Mihail Beregoi, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, oficialități civile și militare, oameni de cultură, elevi și profesori ai liceului.

Momente emoționante în cadrul programului au oferit basarabeanul Ruslan Bârlea actor la Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și corul elevilor Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” care au interpretat poezie și cântece patriotice. De asemenea, elevi din clasa a X-a, sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Coța Mărginean, au prezentat oaspeților un material video intitulat „Călătorind prin trecut – scriitori români care au participat la Primul Război Mondial”, scurtmetraj care s-a bucurat de apreciere.

FOTO: click aici