România – 15 ani în NATO

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 7 aprilie 2019, a Zilei NATO în România.

Anul 2019 are o dublă semnificație, fiind anul în care se împlinesc atât 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, odată cu semnarea Tratatului de la Washington, cât și 15 ani de la aderarea României la structurile aliate. Acesta este un moment de bilanț și, în același timp, o oportunitate de a privi spre viitor.

Pe parcursul celor 70 de ani de la înființare, Alianța Nord-Atlantică a dovedit constant că reprezintă un pilon de stabilitate, îndeplinindu-și cu succes obiectivul fundamental al asigurării apărării colective a statelor membre. Succesul său, de cea mai durabilă Alianță politico-militară, se datorează în mare măsură fundamentului solid pe care este construită și capacității de adaptare permanentă la evoluțiile de securitate de la nivel euro-atlantic și internațional. Statele membre au reușit să își concretizeze solidaritatea politică și angajamentele asumate prin Tratat în capacitate de acțiune, pentru a asigura un răspuns colectiv eficient la amenințările și provocările cu care s-au confruntat. În același timp, au acționat în mod constant pentru extinderea ariei de securitate, iar politica aliată a “ușilor deschise” a fost unul dintre instrumentele principale de promovare a stabilității și cooperării, contribuind la atingerea dezideratului unei Europe libere, unite și prospere.

La împlinirea a 70 de ani de la crearea sa, procesul de adaptare a NATO continuă, prin modernizarea strategiei, a abordărilor și a capabilităților militare, în timp ce solidaritatea și unitatea aliate se mențin ca repere fundamentale ale acțiunii colective. În condițiile unui mediu de securitate deosebit de complex, marcat de impredictibilitate și provocări multiple, Alianța și-a sporit capacitatea de reacție, și-a consolidat postura de descurajare și apărare, precum și rolul în proiectarea stabilității, în sprijinul statelor partenere. Consolidarea apărării pe flancul estic și în regiunea Mării Negre este parte integrantă a acestor eforturi și reprezintă un demers esențial pentru întreaga Alianță, căruia țara noastră va continua să îi acorde o atenție specială.

Pentru România, integrarea în structurile euro-atlantice a reprezentat un moment de însemnătate specială, prin îndeplinirea unui obiectiv susținut în mod ferm la nivelul întregii societăți. În 2004, la 29 martie, România depunea instrumentele de ratificare la Alianța Nord-Atlantică, iar la 2 aprilie avea loc ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO. Aceste două momente au marcat, formal și simbolic, dobândirea de către țara noastră a statutului de membru cu drepturi depline al NATO și au consfințit faptul că România este parte integrantă a comunității euro-atlantice.

Reper major al acțiunii noastre de politică externă, apartenența României la NATO a însemnat, în egală măsură, un proces complex de modernizare a întregii societăți, dar și participarea la efortul comun de apărare a acestei comunități, în care ne reunesc deopotrivă valori și principii, drepturi și responsabilități. Pe durata celor 15 ani de prezență în NATO, România a dovedit că este un aliat de încredere, îndeplinindu-și angajamentele asumate și contribuind în mod activ la toate demersurile Alianței.

De la momentul aderării, România și-a consolidat constant profilul, demonstrând că este nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate la nivel euro-atlantic și internațional. Înțelegând că apărarea colectivă începe cu apărarea națională și cu respectarea obligațiilor de către fiecare stat aliat, am crescut semnificativ bugetul alocat apărării și acordăm o atenție specială programelor de modernizare și înzestrare a forțelor armate. În același timp, România se implică activ în măsurile de consolidare a prezenței aliate pe flancul estic, atât pe teritoriul național, cât și în Polonia. Prin găzduirea Facilității de la Deveselu, contribuim la întărirea capacității NATO de a face față inclusiv noilor amenințări, precum cele asociate riscului în creștere reprezentat de proliferarea rachetelor balistice. Țara noastră oferă, totodată, sprijin și asistență țărilor partenere, bilateral și în cadrul NATO, și are o participare substanțială la misiunile și operațiile aliate. De-a lungul timpului, sacrificiile soldaților români în diverse teatre de operații au stat mărturie angajamentului nostru ferm față de NATO și față de principiile și valorile pe care le reprezintă.

La marcarea a 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington și a 15 ani de la aderarea României la Alianță, realitatea ne demonstrează cât este de important să continuăm să investim în solidaritatea aliată, în relația trans-atlantică și în capabilitățile noastre militare. Trebuie să ne asigurăm că procesul de adaptare a NATO rămâne coerent, cuprinzător și sustenabil, pentru ca statele membre să poată acționa și în viitor la fel de eficient la provocările și amenințările cu care se confruntă. România va continua să contribuie în acest sens.

La mulți ani, NATO, La mulți ani, România!