Poliţiştii clujeni vor fi la datorie şi în acest weekend prelungit, prilejuit de sărbătoarea Rusaliilor, în scopul asigurării siguranței cetățenilor și fluidizării traficului rutier.
În această perioadă, principalul obiectiv este acela de a asigura ordinea și liniștea publică, astfel încât întreaga comunitate să fie în siguranță.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost suplimentate efectivele de poliţie care vor acţiona în acest weekend, fiind angrenați în activități polițiști de ordine publică, rutieră, transporturi, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, dar și luptătorii de la acțiuni speciale, atunci când situațiile o impun.
Polițiștii de la ordine publică vor preveni și combate faptele antisociale.
De asemenea, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi la datorie pentru prevenirea accidentelor rutiere, fluidizarea traficului, dar și impunerea disciplinei rutiere în rândul participanților la trafic.
Recomandăm tuturor cetățenilor să adopte o conduită preventivă și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri, precum și măsurile legale care au scopul protejării sănătății, vieții și a bunurilor personale.
Dacă plecați la drum, conduceți cu viteză redusă, în special atunci când carosabilul este umed, totodată Verificați condițiile meteo și starea drumului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca de acasă!
În perioada 22-24 iunie 2024, cu ocazia mini-vacanței prilejuite de Rusaliile Ortodoxe, efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca și cele ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, vor executa misiuni, atât independent, cât și în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică la competițiile sportive, manifestările cultural-artistice și religioase din zona de responsabilitate.
În acest context, vom avea o prezență activă, în zonele lăcașurilor de cult pe timpul desfășurării slujbelor religioase ocazionate de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, în locațiile de desfășurare a manifestării cultural – artistice „ Transilvania International Film Festival – TIFF”, precum și în alte zone de interes operativ.
De asemenea, vom fi prezenți și în zonele de desfășurare a competiției sportive ”Raliul Clujului” organizată în perioada 21-23.06.2024, pe raza județului Cluj.
Totodată, jandarmii vor fi prezenți în zona stațiunilor montane și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turiștilor, dar și pentru a interveni în cazul producerii unor incidente nedorite.
În continuare, pentru a preîntâmpina unele neplăceri, facem cetățenilor următoarele recomandări:
– persoanele care participă la diverse evenimente organizate în spațiul public să respecte indicațiile jandarmilor și să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– pentru cei care se află în locuri aglomerate să fie atenți la bunurile personale, pentru a nu deveni victimele unor infracțiuni de furt din buzunare;
– dacă sunt martorii unor fapte antisociale, să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Indiferent dacă alegeți să participați la manifestările cultural – artistice să vizionați competițiile sportive sau să asistați la slujba oficiată cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor Ortodoxe, vă asigurăm că veți fi în siguranță și vom răspunde cu promptitudine pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute.
În medie, un număr de 135 de pompieri, respectiv 50 de mijloace și autospeciale pentru intervenție sunt disponibile în permanență în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.
Centrul Operațional monitorizează fără întrerupere situația operativă și asigură la nevoie prin echipaje specializate măsuri de evacuare, prevenire și stingere a incendiilor pentru evenimentele publice ce vor avea loc la acest sfârșit de săptămână.
De asemenea, ISU Cluj recomandă cetățenilor să respecte câteva reguli simple pentru adunările ocazionate de Sărbătorea Pogorârea Sfântului Duh pe lângă lăcașurile de cult și anume să nu blocheze căile de acces auto și să nu obtureze căile de evacuare prin îmbulzire sau depozitarea diverselor obiecte la intrările în lăcașurile de cult.
Deoarece la acest sfârșit de săptămână preconizăm că foarte mulți oameni vor alege să petreacă timp în aer liber, reamintim câteva reguli simple care pot reduce producerea situațiilor care le pun viața în pericol:
– utilizarea focului în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă
– prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții sau alte vecinătăți
– astfel locul în care îți face grătarul trebuie să fie amplasate mijloace de prima intervenție în apropiere, iar înainte de plecare focul și jarul trebuie stinse
– copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a evita jocul acestora cu focul
– nu vă puneți viața în pericol înotați doar în locuri special amenajate, deoarece în multe situații curentul puternic sau adâncimea apei și chiar și teribilismul stau la bază producerii unor situații tragice. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri iazuri lacuri sau chiar în mare.
Despre modul de comportare în diferite situații de urgență puteți găsi informații pe platforma națională de pregătire fiipregătit.ro sau pe aplicația DSU.
Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenirea incendiilor cât și avertizarea privind interzicerea scăldatului în locurile neamenajate.
Pompierii vă doresc în sfârșit de săptămână liniștit lipsit de evenimente nedorite.
Specialiștii Centrului de prevenire și combatere antidrog Cluj vor desfășura sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, adresate organizatorilor, personalului de securitate și din zona de servicii, precum și voluntarilor acreditați la festivalurile ce vor avea loc în perioada următoare și vor realiza activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri în rândul participanților.
Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume substanțe psihoactiveși nicialcool în exces, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.
Agenţia Naţională Antidrog reamintește că, în cadrul proiectului DepreHUB, este funcțională linia telefonică adresată persoanelor consumatoare de droguri sau aparținătorilor acestora, prin intermediul căreia se oferă consiliere psihologică 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Numărul de telefon DepreHUB este 0374.456.444.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Cluj vă urează o minivacanță liniștită, în siguranță!