Suspiciune de infecție cu nCoV 2019 (coronavirus)

În cursul zilei de marți, 28 ianuarie 2020, pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, din cursa Varșovia – Cluj-Napoca, a fost preluată o persoană care a anunțat anterior că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecție cu nCoV 2019 (coronavirus). A fost alertat aeroportul și conform procedurii, aeronava a fost garată. Medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj a efectuat ancheta epidemiologică conform procedurilor.

În urma anchetei s-a decis, ca măsură profilactică (persoana este asimptomatică) izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, pentru o perioadă de până la 14 zile și prelevarea de probe conform metodologiei.

În urma consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, medicii specialiști consideră puțin probabil ca persoana să fie infectată cu nCoV.
Pentru pasagerii din aeronavă (în număr de 57) s-a întocmit o evidență cu datele acestora pentru a putea fi contactați si monitorizați. Totodată, aceștia au primit informații cu privire la simptomatologia bolii și le-a fost recomandat ca în cazul apariției unor simptome să se adreseze serviciului de urgență 112, în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj
Dr. Mihai Moisescu-Goia