Vizita unei delegații germane la un liceu tehnologic clujean pe tema sistemului de învățământ dual

Prefectul județului Cluj, domnul Ioan Aurel Cherecheș, alături de domnul Hans E. Tischler, Consul al Republicii Federale Germania la Sibiu, efectuează o vizită la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca, marți, 26 februarie 2019.
Scopul vizitei constă în sublinierea importanței dezvoltării sistemului de învățământ dual, în vederea pregătirii forței de muncă calificată necesară sectorului privat român, precum și al celui german.
Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la eveniment, începând cu ora 10.00, în incinta unității de învățământ (la adresa Bulevardul Muncii, nr. 199-201).

Mai jos regăsiți un material de sinteză referitor la poziția domnului Consul Hans E. Tischler privind sistemul de învățământ dual.

Biroul de presă
25.02.2019

Sistemul de învăţământ dual
Declaraţia domnului Consul al Germaniei la Sibiu, Hans E. Tischler

Domnul Consul Tischler subliniază importanţa dezvoltării sistemului de învăţământ dual în România. Firmele germane şi româneşti se angajează de mulţi ani, cu succes, în implementarea sistemului de învăţământ dual, însă provocările cu care acest sistem se confruntă sunt în creștere. Mobilitatea forței de muncă și concurența la nivel internațional sunt doar câteva exemple de provocări ale sistemului de învățământ dual. Soluţiile în acest sens nu sunt facile şi pot fi găsite doar printr-un amplu consens social. Cadrul adecvat pentru crearea sau menţinerea de locuri de muncă sigure şi adaptate cerințelor actuale ale pieței trebuie stabilit în concordanță cu sistemul socio-economico-educațional.
Discutând despre sistemul de învăţământ dual, observăm că acesta este o cale bună pentru găsirea unor răspunsuri la provocările acute ale prezentului, respectiv clădirea unui viitor pentru noi toţi, în casa noastră europeană. Forţa de muncă calificată este o necesitate care ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi şi mai cu seamă întreprinderile. Fără disponibilitatea noastră de a investi în acest domeniu, nu va fi posibil să concurăm cu cei care ne sunt competitori şi să accesăm pieţe globale.
Printre condiţiile prealabile pentru o economie stabilă şi locuri de muncă sigure se numără investiţiile în infrastructură şi tehnologia digitală. Recalibrarea formării profesionale poate fi făcută doar în cooperare cu angajatorii, însă nici strategiile de marketing profesioniste nu pot fi ignorate.
Pentru păstrarea competitivităţii la nivel mondial, trebuie urmate tendinţele existente în prezent. Conceptul industriei 4.0 are la bază digitalizarea, formarea profesională şi automatizarea. Este de aşteptat ca prin noua revoluţie industrială să fie nevoie de mai puţin personal angajat, însă de o mai bună calificare a forței de muncă. Industria 4.0 va aduce cu sine o serie de avantaje, de exemplu o mai mare eficienţă şi productivitate, o mai mare diversitate a produselor și creșterea calitativă a acestora, o accentuare a siguranţei în ceea ce priveşte procesul producţiei, precum și interoperabilitatea dintre întreprinderile care folosesc aceleaşi sisteme.
Anul trecut, la începutul lunii noiembrie, a avut loc un important eveniment pe tema învăţământului profesional şi dual, Conferinţa EDUPROSUMMIT #1, care a subliniat importanţa sporită de care se bucură acest sistem educațional în România. Evenimentul a fost organizat la Bucureşti de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Conferinţa a întrunit peste 250 de participanţi, peste 100 de reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ, peste 90 de directori ai unităților de învățământ din România, profesori, grupuri de elevi, în cadrul a peste 4 ore de dezbateri.
Creşterea în fiecare an a numărului de elevi şcolarizaţi prin învăţământul profesional şi dual demonstrează interesul tot mai mare al elevilor şi al operatorilor economici pentru acest traseu de educaţie şi formare profesională, un adevărat câştig pentru ambele părţi.
Germania şi România colaborează în ce priveşte învăţământul dual şi vor căuta şi pe viitor, împreună, soluţii pentru provocările concurenţei internaţionale.