⚠️ În atenția opiniei publice – Clarificări privind emiterea concediilor medicale pentru persoanele depistate pozitiv COVID-19 și a traseului pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2

❗Clarificări privind emiterea concediilor medicale pentru persoanele depistate pozitiv COVID-19 (Monitorul Oficial nr. 90, din 28 ianuarie 2022 – privind modificarea Ordinul ministrului sănătății nr. 1.309/2020 prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 190 din 28 ianuarie 2022)

1️⃣ Fișele de izolare și raportul medical se emit în mod automat de aplicația informatică Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv, care sunt supuse măsurii de izolare la domiciliu sau în locații declarate.

2️⃣ Inspectoratele de poliție județene și a municipiului București primesc automat fișele de izolare emise de aplicația informatică Corona Forms.

3️⃣ Medicii de familie primesc automat fișa de izolare și raportul medical, emise de aplicația informatică Corona Forms, pentru pacienții de pe listele proprii confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

4️⃣ Fișa de izolare stă la baza eliberării certificatului de concediu medical, în cazul în care persoana izolată solicită acest document.

❗❗ Începând din 02 februarie 2022, au intrat în vigoare o serie de modificări privind obligațiile pacienților și ale medicilor de familie (Monitorul Oficial, Partea I nr. 106 din 02 februarie 2022)

➡️ Traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2

 1.  Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.
 2.  Pacienţii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare.
 3.  Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, şi 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
 4.  Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi vor fi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
 5.  Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru investigare în centrele de evaluare (vezi aici lista centrelor: https://www.facebook.com/PrefecturaCluj/posts/297423282416981) în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:
 • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
 • tuse seacă intensă sau care se accentuează;
 • Saturația de oxigen (pulsoximetria) < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
 • respirație dificilă nou-apărută sau accentuarea celei preexistente;
 • dureri toracice la inspirul profund;
 • slăbiciune și oboseală marcată/puternică;
 • dureri musculare intense.