✅ Cu ocazia zilei de 1 mai, menținerea și asigurarea unui climat de ordine și liniște publică este prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

🔹 Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, a anunțat că peste 850 de polițiști clujeni din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigarea fraudelor, arme, explozivi și substanțe periculoase, acțiuni speciale și investigații criminale sunt pregătiți pentru a interveni în acest sfârșit de săptămână în sprijinul cetățenilor, în sistem integrat, împreună cu celelalte forțe de ordine, pentru menținerea unui climat optim de siguranță publică și prevenirea evenimentelor antisociale. Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe tronsoanele intens circulate ale drumurilor naționale și județene, în scopul prevenirii accidentelor rutiere, fluidizării traficului, acționând totodată în vederea impunerii respectării regimului legal al vitezei și depistării participanților la trafic care se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise. Polițiștii rutieri amintesc faptul că viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile de drum sau trafic reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere!

🔹 În acest sfârșit de săptămână, aproximativ 500 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, alături de colegii polițiști vor fi angrenați în spațiul public pentru ca aceste zile să fie petrecute în condiții de siguranță.

Concomitent cu menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, vom veghea și la buna desfășurare a evenimentelor sportive, culturale și religioase care vor avea loc în această perioadă.

Recomandăm cetățenilor să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor, să acorde atenție sporită bunurilor și obiectelor personale, să evite implicarea în  incidente și să solicite imediat intervenția jandarmilor atunci când situația o impune.

Totodată, jandarmii vor  fi prezenți  în zona stațiunilor montane și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turiștilor, dar și pentru a interveni în cazul producerii unor incidente nedorite.

Le recomandăm ca de fiecare dată când sunt martori ai unor situații deosebite cum ar fi apariția unor animale sălbatice, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice și să nu se apropie de ele pentru a le filma sau fotografia.

🔹 Gruparea de Jandarmi Mobilă „ Ștefan Cicio- Pop” Cluj-Napoca va acționa cu peste 300 de jandarmi în sistem integrat alături de polițiști, atât pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, cât și pentru asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia competițiilor sportive sau a altor manifestări care vor avea loc în spațiul public. În acest context, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca se va asigura, împreună cu partenerii  instituționali implicați,  ca manifestările religioase, competițiile sportive și alte evenimente gestionate, se vor desfășura în condiții optime de ordine și siguranță, pe această cale, recomandând participanților să se comporte civilizat și să respecte indicațiile forțelor de ordine.

🔹 Peste 130 de ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj vor acționa cu 50 de autospeciale (stingere, descarcerare și ambulanțe S.M.U.R.D.), în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale de urgență, evacuarea în situații de urgență.

Pe linia de prevenire, pompierii au derulat controale la unități turistice sau obiective economice situate în zonele turistice din județul nostru, cum ar fi Băișoara, Valea Drăganului sau Valea Ierii. Principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire constă în dotarea unităților cu stingătoare, eliberarea căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice. În acest weekend, mulți cetățeni vor alege să își petreacă timpul liber în natură, făcând grătare alături de rude sau prieteni. Din acest punct de vedere, vă aducem aminte câteva reguli simple care trebuie respectate: utilizarea focului deschis, în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt, este interzisă; prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie să se facă doar în locuri amenajate, în condiții de siguranță, pentru ca focul să nu se propage. Astfel, în locul unde se face grătarul este bine să se amplaseze un stingător sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins. De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a evita jocul acestora cu focul.

🏞 Urăm tuturor ca Ziua Internațională a Muncii să vă fie prilej de relaxare și bucurie!