­čçĚ­čç┤ Celebr─âm ├«n fiecare an pe 24 ianuarie un eveniment istoric important: unificarea Principatelor Rom├óne (Moldova ╚Öi ╚Üara Rom├óneasc─â) sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza

­čĹë­čĆ╗ Aceast─â unire a reprezentat primul pas c─âtre realizarea unui stat rom├ón unitar, obiectiv care s-a realizat la 1 decembrie 1918, c├ónd Adunarea Na╚Ťional─â a Rom├óniei a declarat unirea Transilvaniei, Banatului, Cri╚Öanei ╚Öi Maramure╚Öului cu Regatul Rom├óniei.

­čôä ├Än prezen╚Ťa oficialit─â╚Ťilor civile ╚Öi militare, prefectul jude╚Ťului Cluj, doamna Irina Munteanu a transmis mesajul premierului, domnul Ion-Marcel Ciolacu:

ÔÇ×Dragi rom├óni,

├Än urm─â cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, rom├ónii ╚Öi-au unit eforturile ╚Öi au pus piatra de temelie a Rom├óniei de ast─âzi, ca stat na╚Ťional, unitar ╚Öi democratic. ╚śi atunci, mul╚Ťi s-au opus. ╚śi din afara ╚Ť─ârii, dar ╚Öi din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca rom├ónii s─â nu fie UNI╚ÜI.

24 ianuarie 1859 a fost doar ├«nceputul unui lung drum. Viziunea liderilor de atunci nu s-a rezumat doar la unire. A urmat un val de reforme care au schimbat complet societatea rom├óneasc─â ╚Öi au avut ca principal scop reducerea inechit─â╚Ťilor sociale ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor de trai. Rom├ónii au demonstrat ├«ntregii lumi c─â ÔÇô UNI╚ÜI! ÔÇô ├«╚Öi pot croi singuri soarta!

Ast─âzi, la 165 de ani de atunci, Rom├ónia a intrat ├«ntr-o nou─â etap─â a moderniz─ârii sale. O etap─â care ├«i va permite s─â se dezvolte ╚Öi mai mult, s─â creasc─â la adev─âratul s─âu poten╚Ťial!

├Än primul r├ónd, unirea ÔÇô pe care marele Cuza a dorit-o ╚Öi a sim╚Ťit-o ÔÇô devine realitate prin Autostrada Moldovei. Unirea economic─â efectiv─â a Moldovei cu restul ╚Ť─ârii va conduce, ├«n sf├ór╚Öit, la dezvoltarea rapid─â a ├«ntregii zone, prin cre╚Öterea investi╚Ťiilor ╚Öi crearea de noi locuri de munc─â, mai bine pl─âtite.

Apoi, reformele ireversibile, pe care acest Guvern le-a ├«nceput anii trecu╚Ťi, permit Rom├óniei accesarea tuturor fondurilor din PNRR. Ne permit, astfel, trecerea la o nou─â etap─â de dezvoltare economic─â ╚Öi social─â.

Exist─â ├«nc─â multe inegalit─â╚Ťi sociale care trebuie corectate. Prioritatea momentului a fost ╚Öi este rezolvarea cerin╚Ťelor ├«ndrept─â╚Ťite ale agricultorilor ╚Öi transportatorilor. Iar rolul Guvernului este acela de a dialoga cu toate categoriile sociale care reclam─â neajunsuri ╚Öi inechit─â╚Ťi! Prin dialog vom g─âsi ├«ntotdeauna solu╚Ťiile necesare pentru rezolvarea lucrurilor care nu merg bine ╚Öi trebuie corectate.

Desigur, ╚Ötim cu to╚Ťii c─â mai sunt multe probleme de rezolvat. ├Än acela╚Öi timp, suntem con╚Ötien╚Ťi de faptul c─â m─âsurile luate de guvern pentru protejarea nivelului de trai al popula╚Ťiei trebuie continuate. ╚śi acest guvern la va continua!

Dragi români,

Anul 2024 este un an extrem de dificil, ├«n care cet─â╚Ťenii ├«╚Öi vor alege reprezentan╚Ťii la toate nivelurile. Cu toate acestea, responsabilitatea Guvernului este de a nu pune ├«n pericol dezvoltarea ╚Ť─ârii. Pentru c─â interesul tuturor rom├ónilor este ca Rom├ónia s─â creasc─â ╚Öi s─â se dezvolte. Doar UNI╚ÜI, putem construi o Rom├ónei echitabil─â! ╚śi tot UNI╚ÜI vom dep─â╚Öi cu bine provoc─ârile acestui an!

A╚Öa s─â ne ajute Dumnezeu!ÔÇŁ

 

­čçĚ­čç┤ S─â s─ârb─âtorim aceast─â zi cu dragoste ╚Öi m├óndrie pentru istoria ╚Öi na╚Ťiunea rom├ón─â! ­čçĚ­čç┤