Comunicat de presă privind rezultatele obținute de structurile Ministerului Afacerilor Interne în urma măsurilor dispuse în contextul minivacanței de 1 Mai și Sărbătorile pascale ortodoxe.

În perioada 1 – 6 mai, principalele misiuni ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au fost menținerea ordinii și liniștii în comunitate, prevenirea faptelor antisociale și de natură infracțională, creșterea gradului de siguranță rutieră, precum și intervenția promptă la sesizările unor situații aflate în competență.

Astfel, în minivacanța Sărbătorilor Pascale de cult Ortodox au fost desfășurate 35 de acțiuni preventive, s-au asigurat măsuri de menținere a ordinii publice în noaptea de Înviere în proximitatea lăcașelor de cult și s-a asigurat fluidizarea traficului rutier pe principalele artere.

În cadrul acestora fiind legitimate peste 2.200 de persoane.

În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii clujeni au aplicat, în total, 1.005 sancțiuni contravenționale.

Din totalul sancțiunilor, 728 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice.

Dintre acestea, 379 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 10 au fost pentru conducere sub influența alcoolului și 339 pentru alte abateri la regimul rutier.

Totodată, polițiștii clujeni au reținut 129 de permise de conducere și 22 de certificate de înmatriculare.

De asemenea, au fost constatate 30 de infracțiuni la regimul rutier.

În toată această perioadă, la nivelul județului Cluj nu au fost înregistrate incidente grave, efectivele inspectoratului intervenind la 515 de evenimente sesizate.

Pentru siguranța comunității, în perioada 01-06 mai a.c., jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj au acționat pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică la manifestările cultural-artistice și religioase ocazionate de minivacanța de 1 Mai și Sărbătorile Pascale, care s-au desfășurat atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în localitățile din județul Cluj.

Echipaje de jandarmerie au acționat pe raza județului Cluj, în stațiunile montane și pe traseele turistice adiacente atât independent cât și împreună cu reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Totodată, jandarmii clujeni au intervenit la 5 evenimente semnalate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgentă 112 sau adresate direct instituției noastre.

În această perioadă nu au fost înregistrate evenimente majore.

Dorim să le mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil.

În perioada  01-6 mai, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 3365 lei și 39 avertismente scrise. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991- pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, respectiv a prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

De asemenea, a fost constatată și o faptă de natură penală, prevăzută de art. 193 CP.

Jandarmii clujeni sunt permanent la datorie, pentru siguranța cetățenilor!

Dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale sau dacă vă aflați într-o situație dificilă, solicitați-le ajutorul în mod direct sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Pentru siguranța comunității, în perioada 01-06 a.c. mai, jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ,,Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca au acționat pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică la manifestările prilejuite cu ocazia minivacanței

Echipaje de jandarmerie au executat misiuni în zona de competență, atât independent, cât și în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională.  În acest sens efective de jandarmi au fost prezente în zona lăcașurilor de cult și a cimitirelor, pe căile de acces către acestea, precum și pe timpul oficierii slujbelor religioase.

De asemenea, am gestionat în sistem integrat manifestările sportive cu public numeros desfășurate în data de 4, respectiv 5 mai, în mun. Cluj-Napoca.

În perioada 01-06 mai a.c., au fost aplicate 19 amenzi în valoare de 8.600 lei. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991- pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Au fost constatate 4 fapte de natură penală, respective nerespectarea interdicției de a participa la meciurile de fotbal, deținerea de material pirotehnice fără drept, dar și 2 cazuri privind deținerea de substanțe interzise.

Totodată, jandarmii clujeni au intervenit la 2 evenimente semnalate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

În această perioadă nu au fost înregistrate evenimente majore.

Le mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil.

Pompierii clujeni au desfășurat 264 de misiuni în perioada prilejuită de minivacanța de 1 Mai, respectiv cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Dintre acestea, 52 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 212 de cazuri medicale.

Pe de altă parte, Inspecția de Prevenire a desfășurat 31 de controale la unități de turism și lăcașuri de cult, constatând 105 deficiențe. Astfel, au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantumul sumei de  57.500 de lei.

Printre cele mai importante intervenții, amintim misiunea desfășurată joi, 2 mai 2024, pentru stingerea unui incendiu de cabană pe strada Viile Dâmbul Rotund din Cluj-Napoca. La fața locului au acționat pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, iar flăcările au distrus cabana de aproximativ 40 de mp. La misiune au luat parte trei autospeciale cu apă și spumă.

Tot joi, 2 mai 2024, pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit pentru lichidarea unui incendiu care a distrus un autoturism în localitatea Măhal, comuna Sânmărtin. La fața locului a acționat echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, iar forțele noastre au găsit autoturismul cuprins de flăcări. Din fericire, în urma acestui eveniment nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au stins un incendiu care a izbucnit la bucătăria unui apartament situat pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Mai exact, flăcările s-au manifestat pe o suprafață de aproximativ 12 mp, afectând tavanul și mobilierul. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la o defecțiune a hotei din bucătărie.

În aceeași zi, pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit la un accident rutier petrecut în localitatea Viștea. Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism intrat într-un copac. A rezultat o singură victimă, fiind vorba despre un bărbat de aproximativ 20 de ani. După ce a primit îngrijiri medicale, acesta a refuzat transportul la spital.

În condițiile în care numeroase incendii de apartament au drept cauză neatenția în bucătărie, reamintim câteva măsuri simple de prevenire a situațiilor de urgență:

  • Rămâi în bucătărie și monitorizează îndeaproape mâncarea de pe foc ori de câte ori gătești. Dacă trebuie să părăsești bucătăria, oprește aragazul. Nu lăsa niciodată flăcările deschise nesupravegheate.
  • Păstrează tot ce poate lua foc, precum mănuși de cuptor, ustensile, ambalaje alimentare, prosoape sau perdele, departe de aragaz.
  • Dacă are loc un incendiu mic în timpul gătitului:
  • În cazul unei plite, înăbușe flăcările punând un capac peste tigaie și oprește arzătorul. Lasă tigaia acoperită până când se răcește complet. NU turna apă peste focul din bucătărie. În cazul unui cuptor, oprește alimentarea și ține ușa cuptorului închisă. Dacă flăcările se extind la obiecte dincolo de aragaz sau cuptor, evacuează imediat. Când pleci, închide ușa în urma ta pentru a ajuta la stingerea focului.
  • Pentru asigurarea intervenției în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător de incendiu sau a unei pături de incendiu.
  • Utilizează stingătorul de incendiu pentru a opri un incendiu mic, dacă ești în siguranță. Urmează instrucțiunile de pe stingător.

Toate măsurile de siguranță sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, la linia telefonică verde, 21 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Menționăm că specialiștii antidrog au acționat în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile libere în siguranță și îi asigurăm că, și în perioada următoare, vom continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistență integrată pentru consumul şi dependența de droguri.