De Ziua Națională a României, Instituția Prefectului – Județul Cluj, împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina” organizează următoarele activități:
*ora 09.00 – Ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul, din Piața Mihai Viteazu
*ora 10.00 – Slujba de Te-Deum (Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca);
*ora 10.30 – Ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României, care va cuprinde prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României și alocuțiuni privind sărbătorirea Zilei Naționale a României (loc de desfășurare: Piața Avram Iancu).
Ceremonia se va încheia cu defilarea militarilor și a tehnicii militare și de intervenție, în organizarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, cu implicarea forțelor și a tehnicii aparținând și celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
În contextul acestei minivacanțe, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor fi prezenți la datorie aproximativ 200 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale și economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, dar și acțiuni speciale. La nivelul întregului județ vor avea loc numeroase adunări publice și evenimente caracterizate de diversitate, printre care amintim târgurile de Crăciun sau evenimentele ocazionate de Ziua Națională a României. Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe întreaga rețea de drumuri din județ, pentru fluidizarea circulației și prevenirea evenimentelor rutiere și, bineînțeles, pentru depistarea și luarea măsurilor legale față de acei conducătorilor auto care încalcă prevederile legale. De asemenea, specialiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase demarează activități de informare cu privire la articolele pirotehnice, precum și acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu astfel de articole.
În contextul zilelor libere ce urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă cu acestea. Orice conflict minor poate escalada. Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. Părinții li se recomandă să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenți la modificările de comportament şi dispoziție, să acorde o atenție sporită prietenilor copiilor lor, atât din viața reala cât și din mediul virtual, să găsească activități comune și să comunice eficient pentru a le oferi un sprijin real în față problemelor. Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinților, prietenilor apropiați, persoanelor de încredere sau specialiștilor, pentru a le depăși.
Totodată, le recomandăm tuturor să evite tentațiile nesănătoase şi să se implice în activități cât mai diverse, cum ar fi sportul sau plimbările în aer liber. Dacă merg la petreceri să nu consume din sticle desfăcute și să supravegheze prepararea băuturilor solicitate, sa fie atenți la prieteniile ocazionale. Este important sa învățam, să spunem NU, politicos, dar ferm, la tentațiile de orice fel, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.
!Atragem atenția că alcoolul şi drogurile nu rezolvă problemele, ci doar le agravează! Reamintim faptul că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă gratuit, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri. Îndrumăm populația să apeleze Tel. Verde: 0 800 8 700 700
Pentru situații deosebite, dacă starea de sănătate se agravează, cetățenii sunt îndemnați să sune la numărul unic de urgență 112.
În 1 Decembrie 2022, peste 150 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio – Pop” Cluj – Napoca, vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, în locațiile unde se vor desfășura manifestări publice dedicate Zilei Naționale a României, atât în municipiul Cluj-Napoca și în localități din județul Cluj, cât și în județele Bihor, Satu-Mare, Maramureș și Sălaj, cuprinse în zona de responsabilitate. În acest context, vom avea o prezență activă în zona de desfășurare a manifestărilor comemorative, religioase sau cultural – artistice dedicate Zilei Naționale a României, precum și în alte zone de interes operativ, cu scopul de a prevenii și combate faptele antisociale și de a asigura participanților un climat optim de ordine și siguranță publică. Pentru buna desfășurare a manifestațiilor organizate în spațiul public în perioada următoare, recomandăm tuturor cetățenilor să adopte un comportament civilizat și să respecte recomandările forțelor de ordine. În cazul în care sunt martorii săvârșirii unei fapte antisociale, să apeleze cu încredere numărul unic de urgență 112 sau să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere.
În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, peste 500 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și a Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor intensifica acțiunile specifice de asigurare a ordinii și siguranței publice pe raza județului. Jandarmii clujeni vor acționa în zonele aglomerate, atât independent cât și în cooperare cu polițiști și pompieri pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică la toate evenimentele care vor avea loc în spațiul public. Jandarmii montani din Muntele Băișorii, Gilău și Călățele-Fântânele se vor afla permanent la datorie prin acțiuni de patrulare în stațiuni și pe traseele turistice adiacente. În data de 1 decembrie 2022, jandarmii clujeni vor asigura un climat de ordine și siguranță publică la activitățile care vor marca ,,Ziua Națională a României” în municipiile Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii și Huedin.
Recomandăm participanților la evenimente, în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale, să solicite sprijinul forțelor de ordine aflate în apropiere sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Peste 150 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu Cluj”, respectiv 144 de mijloace și autospeciale pentru intervenție sunt disponibile în permanență în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență. În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii situațiilor de urgență. Numai în ultimele trei săptămâni, inspectorii ISU Cluj au desfășurat controale inopinate în obiective de tip cluburi, baruri și discoteci. Astfel, au fost aplicate un număr de 45 de avertismente și 16 amenzi în cuantumul sumei de 255.000 de lei. Aceste controale vor continua și în perioada următoare.
Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate. Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură. În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazați în structuri de primire turistice, familiarizați-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.
Cancelaria Prefectului județului Cluj