Comunicat de presă – Deschiderea festivalului UNTOLD 2022

Începând de astăzi, 4 august și până duminică, 7 august, în zona Parcului Central „Simion Bărnuțiu” din municipiul Cluj – Napoca, se desfășoară cel mai mare festival de muzică din România, UNTOLD. Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt prezente cu efective sporite pentru a asigura și pentru a menține un climat de siguranță, de ordine și liniște publică.

Pe toata durata festivalului, zilnic, peste 230 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca se vor asigura ca cele patru zile și patru nopți ale festivalului să se desfășoare în siguranță. Vor fi constituite echipe mobile de intervenție, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație. Le recomandăm tuturor celor care vor participa la festival să nu vină însoțiți de bagaje voluminoase, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să respecte indicațiile organizatorilor și ale forțelor de ordine. Pe parcursul festivalului, un echipaj al Unității Speciale de Aviație Caransebeș din cadrul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., survolează zona cu un elicopter, cu misiunea de a monitoriza și transmite în timp real datele necesare pentru buna derulare a acestui eveniment.

Zilnic, peste 400 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, structurile de ordine publică, investigații criminale, combatere a crimei organizate, rutieră, investigarea criminalității economice, prevenire, acțiuni speciale și arme, substanțe periculoase vor asigura o prezență vizibilă atât în cadrul festivalului, cât și în proximitatea acestuia, pentru prevenirea oricăror incidente antisociale, dar și pentru a interveni într-o manieră promptă în cazul unor posibile situații care se află în competența de gestionare a poliției. Patrule chino-tehnice specializate pe linia depistării substanțelor interzise, precum și câini special antrenați pentru identificarea materialelor explozibile vor sprijini misiunile organizate de polițiști pe această linie. Polițiștii Serviciului Rutier Cluj, în colaborare cu cei ai Direcției Rutiere vor acționa permanent pentru fluidizarea traficului rutier, dar și în scopul depistării și tragerii la răspundere penală a celor care conduc sub influența substanțelor psihoactive, dar și a băuturilor alcoolice.

În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj-Napoca, desfășoară activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri. Vor avea loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool – o concentrație de aproximativ 0,8 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.

Împreună cu forțe de ordine din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, vor fi efectuate exerciții pe întreg perimetrul Festivalului, dar și demonstrații cu bicicleta „beată”, aflată în dotarea poliției. Totodată, pe toată durata festivalului, va fi disponibilă consilierea de specialitate pentru participanții la festival, care pot accesa, cu ajutorul codului QR pus la dispoziție de specialiștii și voluntarii antidrog, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informații și cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situații de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice și activitățile tip suport și bune practici.

Poliția de Frontieră este pregătită să asigure un control eficient și operativ atât pe sensul de intrare în țară, cât si pe cel de ieșire din România. Printre participanții la festival se va afla și Skinny și Sky, câini polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Cluj-Napoca, specializați în detectarea stupefiantelor de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Alături de ei, au venit în sprijin alți doi ,,colegi canini” din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Peste 130 de pompieri, 14 medici și 45 de paramedici voluntari din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul festivalului. Pentru efectuarea misiunilor, vor fi sprijiniți de 28 de pompieri cu nouă mijloace pentru intervenție de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Dolj, Bistrița Năsăud, Constanța, Mureș, Argeș, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Timiș. De asemenea, vor fi dislocate în fiecare zi trei autospeciale de stins incendii și 7 ambulanțe SMURD. În incinta festivalului sunt operaționalizate două puncte medicale avansate și alte trei puncte de acordare a prim ajutorului calificat, iar întreaga activitate va fi coordonată prin intermediul unui punct de comandă mobil.

În cele patru zile de festival, reprezentanții structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vă propun un parteneriat pentru securitate, invitându-vă să vă informați la punctele organizate în acest scop și să vă adresați colegilor noștri de fiecare dată când ceva vi se pare suspect sau sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială. Puteți apela cu încredere la sprijinul forțelor de ordine care sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp în sprijinul oamenilor!

Puteți consulta regulamentul festivalului aici:

Biroul de presă – Cancelaria Prefectului județului Cluj