Comunicat de presă privind rezultatele obținute de structurile Ministerului Afacerilor Interne în urma măsurilor dispuse, în perioada 22-24 iunie 2024, cu ocazia mini-vacanței prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor

       În perioada 21-24 iunie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au fost la datorie, acționând pentru siguranța comunității și prevenirea oricăror incidente aflate în competența de soluționare.

 În acest context au fost organizate acțiuni la nivelul întregului județ, atât în segmentul stradal, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, cât și în trafic, pentru responsabilizarea participanților la trafic și reducerea riscului rutier.

În total, în urma activităților desfășurate de polițiști au fost aplicate 579 de sancțiuni contravenționale.

De asemenea, au fost reținute 76 de permise de conducere, din care 36 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și au fost retrase 28 de certificate de înmatriculare.

Tot în această perioadă au fost constatate 8 infracțiuni la regimul rutier.

În această minivacanță efectivele inspectoratului au intervenit la 417 evenimente sesizate.

       Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au acționat zilnic prin efective sporite, astfel încât activitățile care au avut  loc în spațiul public să se desfășoare în condiții de siguranță.

Echipaje de jandarmerie au acționat pe raza județului Cluj, în stațiunile montane și pe traseele turistice adiacente atât independent cât și împreună cu reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Totodată, jandarmii clujeni au intervenit la 9 evenimente semnalate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau adresate direct instituției noastre.

Dorim să le mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil.

În această perioadă, au fost  aplicate 56 de amenzi în valoare de 17.800 lei. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 – pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, respectiv a prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

De asemenea, a fost constatată și o faptă de natură penală la Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Jandarmii clujeni sunt permanent la datorie, pentru siguranța cetățenilor!

Dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale sau dacă vă aflați într-o situație dificilă, solicitați-le ajutorul în mod direct sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

       Pompierii clujeni au desfășurat 355 de intervenții în perioada minivacanței de Rusalii. Dintre acestea, 64 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 291 de cazuri medicale.

Printre cele mai importante intervenții, amintim misiunea de duminică, la un accident rutier petrecut în localitatea Gilău. În accident au fost implicate un autotren și două autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate. Doi minori și doi adulți au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. La misiune au luat parte pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca.

Tot duminică, pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit în apropierea străzii Tudor Vladimirescu din comuna Apahida, unde un bărbat a fost lovit de tren. Odată ce au ajuns la fața locului, forțele noastre au constatat faptul că victima prezenta, din păcate, leziuni incompatibile cu viața.

În schimb, pe parcursul zilei de luni, 24 iunie, pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în localitatea Finișel, comuna Săvădisla, după ce un bărbat a fost implicat într-un accident cu ATV-ul. Acesta a fost transportat la spital.

Temperaturile ridicate și disconfortul termic resimțite în ultimele zile ne îndeamnă să căutăm diferite metode de a ne răcori, iar cei mai mulți alegem să mergem să înotăm undeva, dar este important să fim conștienți de pericolele ce pot apărea.

Tragediile la scăldat se produc, de cele mai multe ori, fie din cauza faptului că unele persoane nu știu să înoate foarte bine, fie pentru că intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.

Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, respectați recomandările noastre:

  • Frecventați doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • Evitați scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
  • Evitați să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați;
  • Supravegheați în permanență copiii, în special când se află în apă sau în apropierea acesteia, inclusiv în piscinele achiziționate pentru cei mici;
  • Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store și Google Play.

       În această perioadă la linia telefonică verde, 17 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Pentru că a început vacanța școlară de vară, reamintim părinților să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenți la modificările de comportament şi dispoziție ale acestora, să acorde o atenție sporită anturajului copiilor lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, și să comunice deschis și eficient cu aceștia, pentru a le oferi sprijin în fața problemelor.

Adolescenții care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la  nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.

Și în perioada următoare, vom continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistență integrată pentru consumul şi dependența de droguri.

25 iunie 2024