La inițiativa doamnei Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, alături de co-parteneri:
- Inspectoratul de Poliție Județean Cluj
- Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj
- Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca
- Inspectoratul Școlar Județean Cluj
- Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj
- Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj-Napoca
- Colegiul Farmaciștilor Cluj
- Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj
- Asociația Caravana cu Medici
- Organizația Studenților Mediciniști din Cluj
- Asociația Medical International Rescue
- Lions Club Cluj-Napoca Transilvania (Lions Clubs International)
- Ofta Medical Clinic,
- Consiliul Județean Cluj prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj,
- Primăriile din mediul rural al județului Cluj
Și-au unit eforturile și au pus bazele unei colaborări interinstituționale la nivel județean cu ONG-uri, asociații profesionale și voluntari, pentru implementarea proiectului „Sănătate și siguranță în Clujul rural”.
Scopul proiectului se referă la identificarea și prevenirea avansării afecțiunilor medicale care pot fi depistate din timp, atât prin educație pentru sănătate și siguranță, cât și prin investigații medicale (medicină internă, sănătate pentru femei, pediatrie, geriatrie, oftalmologie, nutriție etc.).
Proiectul este destinat comunităților din mediu rural și are 2 mari direcții de acțiune în sistem integrat: intervenție și prevenire în domeniul sănătății și siguranței publice.
Activitățile vor debuta în această toamnă atât sub forma unor sesiuni individuale și de grup, de informare și consiliere, dar și sub forma de puncte medicale mobile, unde se vor oferi consultații de specialitate, analize medicale, consiliere și orientare din punct de vedere medical, după caz, și se adresează tuturor categoriilor populaționale și ocupaționale, de la preșcolari până la populația de vârsta a III-a.
În prima etapă a proiectului vom fi prezenți alături de co-parteneri în comunele unde există nevoia accentuată de a sprijini populația cu acces limitat la serviciile medicale.
Întreaga activitate este bazată pe parteneriat multidisciplinar. Resursele umane și materiale se asigură pe bază de colaborare interinstituțională și voluntariat, motiv pentru care ne arătăm recunoștința și aprecierea pentru implicarea, entuziasmul și susținerea de care au dat dovadă încă de la stadiul de idee a proiectului.