Comunicat de presă – Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Cluj sunt la datorie cu ocazia Zilei de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

Cu ocazia Zilei de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, astfel încât, la nevoie, vor fi dispuse măsuri de răspuns la orice situație de urgență.

Drept urmare, peste 160 de pompieri, respectiv 150 de mijloace și autospeciale pentru intervenție sunt disponibile în permanență în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.

Inspecția de Prevenire a desfășurat controale tematice și acțiuni de informare la obiectivele religioase din județul Cluj. Totodată, inspectorii ISU Cluj vor fi pe teren și pe timpul slujbelor.
Pentru ca bucuria Sfintelor Sărbători Pascale să nu fie umbrită de incidente neașteptate, reamintim cetățenilor necesitatea respectării unor măsuri simple atât pe timpul slujbelor religioase, cât și în locuințe.

Credincioșii trebuie să manifeste prudență la utilizarea lumânărilor aprinse, care trebuie ținute la distanță față de haine și păr, evitând apropierea acestora de icoane sau obiecte ce ar putea lua foc.

• La întoarcerea acasă, este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile.

• Lumânările sau candelele aprinse nu vor fi lăsate nesupravegheate și se va evita deplasarea cu acestea în autovehicule. De asemenea, lumânările sau alte surse de foc nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor, care trebuie supravegheați permanent.

• O atenție sporită va fi acordată și persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor aprinse, pentru a preîntâmpina situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.
• Parcarea autovehiculelor în apropierea bisericilor se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces și să nu fie împiedicat accesul la hidranți.

Politiștii clujeni vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în siguranță de vacanța de 1 Mai, precum și de Sărbătorile Pascale de cult Ortodox.

Astfel, în perioada 1 – 6 mai a.c., polițiștii structurilor operative vor fi pregătiți să intervină, acordându-se o atenție deosebită zonelor în care sunt situate lăcașuri de cult sau unde au loc manifestări publice circumscrise acestor sărbători.

Efectivele polițiștilor vor fi în stradă, suplimentar față de dispozitivul curent și vor avea ca prioritate prevenirea evenimentelor neplăcute și menținerea siguranței comunității.

În toată această perioadă, pentru asigurarea climatului de normalitate și siguranță publică, polițiștii vor acționa în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.

Pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii unor evenimente grave, polițiștii rutieri vor acționa pe drumurile publice din județ, pe principalele artere din zonele turistice, fiind continuate controalele pentru depistarea celor care conduc cu viteză, sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.
Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să manifeste respect în trafic, să păstreze viteza regulamentară și să nu se angajeze în depășiri riscante.

Pentru că în preajma sărbătorilor în supermarket-uri, piețe sau centre comerciale pot fi înregistrate aglomerări de persoane, vă recomandăm să adoptați câteva măsuri de autoprotecție, și anume:
– Păstrarea banilor în buzunarele interioare ale vestimentației;
– Supravegherea în permanență a genților și sacoșelor de cumpărături;
– De asemenea, recomandăm a nu se lăsa bunuri de valoare în autovehicule.

Nu în ultimul rând, readucem în atenție importanța de a manifesta precauție la mesajele care par să vină din partea unor unități bancare!

Este de reținut faptul că instituțiile bancare nu vor solicita niciodată informații personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS! Astfel, vă recomandăm să verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date sensibile, pentru a nu deveni victimele unor înșelăciuni!

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj vor acționa zilnic prin efective sporite, astfel încât manifestările religioase și activitățile din spațiul public să se desfășoare în condiții de siguranță.

Jandarmii clujeni vor fi prezenți în zonele lăcașelor de cult, atât în municipiul Cluj-Napoca cât și în zona mănăstirilor Nicula, Râșca Transilvană, Băișoara și Sfinții Martiri Brâncoveni.

Pentru desfășurarea în siguranță a acestor manifestări publice, recomandăm participanților să evite conflictele de orice natură, să supravegheze cu atenție copiii, să aibă grijă de bunurile personale și să respecte recomandările jandarmilor.

În caz de nevoie, solicitați în mod direct, cu încredere, sprijinul forțelor de ordine sau apelați imediat numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Jandarmii montani din Muntele Băișorii, Gilău și Călățele-Fântânele se vor afla alături de turiști, pregătiți să acorde sprijin persoanelor aflate în dificultate în zona montană.
În cazul în care sunteți martori ai unor situații deosebite cum ar fi apariția unor animale sălbatice, nu încercați să interveniți, nu hrăniți animalele sălbatice și nu vă apropiați de ele pentru a le filma sau fotografia.

De asemenea, vă recomandăm să respectați prevederile legale în ceea ce privește activitatea de picnic.
Ziua Intervaționala a Muncii, 1 Mai, ne regăsește în misiuni de asigurare și menținere a ordinii publice la evenimentele organizate în spațiul public.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, efective de jandarmi vor fi prezente în zona lăcașurilor de cult și a cimitirelor, pe căile de acces către acestea, precum și pe timpul oficierii slujbelor religioase.
Totodată, efective ale Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor executa misiuni în zona de competență, atât independent, cât și în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională.

De asemenea, vom gestiona în sistem integrat, manifestarile sportive cu public numeros desfășurate în data de 4 mai pe stadionul Cluj Arena, la meciul de fotbal dintre F.C. Universitatea Cluj și F.C. Dinamo începând cu ora 20.00 și în data de 5 mai pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu, la meciul de fotbal dintre F.C. CFR Cluj și F.C. Rapid începând cu ora 21.30.

Pentru a preîntâmpina eventualele evenimente nedorite, vă recomandăm să nu vă implicați în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică iar dacă vă aflați într-o situație dificilă sau sunteți martorii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor.
În permanență, efective ale unității constituite în subunități de intervenție, sunt pregătite să acționeze pentru soluționarea cu promptitudine a evenimentelor sesizate/semnalate direct sau prin apelarea numărului unic de urgență 112.
Ne exprimăm încrederea că această perioadă va fi marcată de liniște și armonie.

Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj recomandă tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume alcool în exces și nici substanțe psihoactive, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit.

De asemenea, dacă observați în jurul dumneavoastră persoane care au nevoie de ajutor, nu ezitați să cereți sprijin, specialiștilor aflați în teren.

Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că acesta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu alte băuturi răcoritoare sau alcoolice și, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul, dacă posedă permis de conducere.

Totodată, sfătuim adulții să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în condus, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.

Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, în fiecare județ, pentru consumul și dependența de droguri.

Structurile Ministerului afacerilor Interne urează tuturor Sărbători Binecuvântate!