Măsuri de ordine și siguranță publică la festivalul UNTOLD

Astăzi, 8 august, va începe unul dintre cele mai așteptate festivaluri, UNTOLD ediția 2024, organizat în municipiul Cluj-Napoca.

Pentru a se asigura că toți participanții la festival vor avea parte doar de amintiri plăcute, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, ca instituție responsabilă cu măsurile de ordine și siguranță la acest eveniment, sprijinită de celelalte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, va fi prezentă atât în zona de desfășurare, cât și pe traseele de deplasare ale participanților.

Este important de menționat și sprijinul colegilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș, care vor fi prezenți special pentru acest eveniment, pentru a ne asigura că toți participanții au parte de zile fără incidente.

Astfel, în perioada 8-11 august, efective de jandarmi vor acționa zilnic în cadrul patrulelor pedestre și echipajelor auto, fiind pregătiți să intervină în situația apariției unor încălcări ale normelor legale. O atenție deosebită va fi acordată zonelor apropiate locului de desfășurare a evenimentului, inclusiv zonelor de acces în festival, pentru a preveni aglomerările de persoane și săvârșirea faptelor antisociale.

De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție și echipaje cu câini de serviciu, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație.

În toată această perioadă, vă propunem un parteneriat pentru siguranță și vă invităm să vă adresați cu încredere colegilor noștri de fiecare dată când ceva vi se pare suspect sau sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială.

Puteți apela cu încredere la sprijinul forțelor de ordine, care sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp pentru a acorda ajutor cetățenilor.

Pentru a vă bucura în siguranță de programul artistic, vă recomandăm să evitați implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului, să nu veniți însoțiți de bagaje voluminoase, să respectați recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țineți cont de indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine.

Dorim să subliniem importanța conștientizării fiecărui participant cu privire la propriile acțiuni. Îndemnăm pe toți cei prezenți să respecte legile și regulamentele în vigoare și să se comporte responsabil.

Precizăm faptul că nu vom tolera abaterile de la normele legale. Orice neregulă constatată va fi sancționată conform legii.

În final, apelul nostru este unul singur: dați dovadă de un comportament civilizat și faceți alegeri responsabile.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a dispus măsurile necesare astfel încât ediția de anul acesta a festivalului Untold să se desfășoare în depline condiții de siguranță.

În vederea menținerii climatului de normalitate pentru participanți, în toată această perioadă avem angrenate forțe și mijloace pregătite să furnizeze răspunsul eficient în cazul producerii incendiilor, acordarea primului ajutor calificat și acordarea asistenței medicale de urgență, respectiv evacuarea în situații de urgență a persoanelor aflate în dificultate.

Peste 130 de pompieri, 22 de medici, 4 asistenți UPU-SMURD și 32 de voluntari SMURD vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul festivalului. Cu această ocazie, efectivele au fost suplimentate cu pompieri de la Unitatea Specială de Intervenție pentru Situații de Urgență, precum și de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Mureș, Covasna, Bihor, Bistrița-Năsăud, Suceava, Hunedoara, Mehedinți, Vaslui, Sălaj, Harghita, Dâmbovița, Satu Mare și Brașov. Pentru a sprijini desfășurarea misiunii, la Cluj-Napoca vor fi prezenți reprezentanți din conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență, respectiv din comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, vor fi dislocate în fiecare zi trei autospeciale de stins incendii și 8 ambulanțe SMURD. În incinta festivalului sunt operaționalizate două posturi medicale avansate și alte două puncte de acordare a prim ajutorului calificat, iar întreaga activitate va fi coordonată prin intermediul unui punct de comandă mobil.

Nu în ultimul rând, o atenție deosebită este acordată prevenirii situațiilor de urgență. Drept urmare, inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor. Aceste activități vor continua și în timpul evenimentului, pentru a înlătura pe loc potențialele situații de pericol pentru cei prezenți.

Această ediție anunță un număr mare de participanți și dorim, pe această cale, să le transmitem și câteva recomandări. Îi îndemnăm pe cetățenii care vor veni la Untold să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități. Dacă sesizați că o persoană are nevoie de ajutor, vă rugăm să vă adresați cu încredere echipajelor noastre.

Preventiv, echipe mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în perimetrul festivalului pentru a întâmpina și gestiona potențialele situații de urgență.

În contextul desfășurării festivalului de muzică Untold, care va avea loc în perioada 8-11 august a.c., aducem în atenție principalele măsuri de securitate și protecție puse în aplicare de către forțele de poliție, pentru a asigura un eveniment sigur și plăcut.

În vederea desfășurării corespunzătoare a misiunilor specifice, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj va mobiliza zilnic echipe specializate din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, acțiuni speciale, investigații criminale, investigarea criminalității economice, criminalistică, arme, explozivi și substanțe periculoase, prevenire și celelalte structuri de suport.

Forțele de poliție vor efectua patrulări intensive atât în perimetrul interior, cât și în perimetrul exterior, punând un accent deosebit pe zonele intens circulate sau cu aglomerări de persoane.

Pentru siguranța tuturor, activitățile de control vor fi sprijinite de structurile pirotehnice, iar polițiștii specializați în combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive vor acționa constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice.

În acest context, echipajele rutiere vor acționa, cu suportul Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, atât pentru depistarea conducătorilor auto care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, cât și pentru fluidizarea traficului și prevenirea unor incidente.

Totodată, pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj format din personal specializat al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca și Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., cu un elicopter tip EC-135 cu FLIR (sistem de observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte) care, împreună cu polițiștii rutieri, va survola zona cu misiunea de a monitoriza traficul rutier şi de a transmite în timp real datele necesare în vederea coordonării dispozitivelor de poliție instituite pentru asigurarea fluenței traficului rutier.

Din punct de vedere operativ, personalul din Centrul Operaţional al Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei pe toată durata festivalului.

Încurajăm participanții să coopereze cu forțele de ordine prezente la festival, să respecte prevederile legale și regulamentul evenimentului, să raporteze orice activitate suspectă, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul în mod direct sau să apeleze Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Totodată, poliția de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontierǎ Aeroport Cluj sunt pregătiți sǎ asigure un control eficient fără creșterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din Spațiul Schengen prin cea mai frecventatǎ poartǎ aerianǎ a Transilvaniei, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

La evenimentul care începe astăzi, Poliţia de Frontieră va participa ca forţă de sprijin cu echipajele canine specializate în detectarea substanţelor psihoactive, în sistem integrat cu celelalte structuri ale MAI, contribuind la măsurile de prevenire pe această linie de activitate.

Astfel, printre participanţii la festival va fi prezent şi GAO, cel mai tânar exemplar canin din dotarea structurii noastre atestat în detectarea substanțelor psihoactive.

În această perioadă, în punctele de trecere terestre şi aeriene, inclusiv pe zborurile  Schengen, s-au intensificat verificarile polițienești în baza analizelor de risc pentru prevenirea şi combaterea introducerii în ţară a substanţelor psihoactive.

Având experiența anilor trecuți, vǎ reamintim, că introducerea de substanțe psihoactive în Romania se pedepseste conform legilor în vigoare. Dorim ca, prin aceste mǎsuri, să contribuim la asigurarea unui climat lipsit de pericole si toţi participanţii la festival să se bucure de atmosfera de magie în condiţii de siguranţă.

Pe durata Festivalului Untold, specialiştii antidrog vor desfăşura activităţi specifice de prevenire şi consiliere privind efectele şi riscurile asociate consumului de droguri şi vor oferi, la nevoie, sprijin de specialitate.

Totodată, realizăm sesiuni de informare şi instruire în domeniul prevenirii consumului de alcool şi droguri, adresate organizatorilor festivalului, personalului de securitate, voluntarilor acreditaţi.

Reiterăm faptul că substanţele psihoactive acţionează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât şi psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia, gândirea, imaginaţia, generând tulburări emoţionale și de comportament.

Vă informăm că Agenția Națională Antidrog implementează campania de informare „Safe Festival”, în cadrul căreia există o secțiune pe site-ul instituției, www.ana.gov.ro, unde atât organizatorii, cât și participanții găsesc informații despre măsurile de prevenire în domeniul drogurilor, efectele consumului de substanțe interzise, aspectele legislative, care fac diferența dintre legal și ilegal, precum și unde să se adreseze în caz de urgență.

Reamintim tuturor că cele mai frumoase momente sunt cele pe care ți le amintești a doua zi și le poți împărtăși cu cei dragi!

Specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor fi prezenți pe toată durata Festivalului UNTOLD 2024, în vederea informării participanților cu privire la prevenirea situațiilor periculoase din sfera traficului de persoane. În acest sens, structura noastră continuă campania națională „Distracție în siguranță!”, urmărind informarea publicului și creșterea gradului de siguranță a persoanelor participante la evenimentele publice de anvergură organizate de-a lungul sezonului estival.

Lipsa de informare cu privire la etapele traficului de persoane, formele exploatării și modalitățile de acțiune într-o situație de vulnerabilitate pot transforma un tânăr venit pentru distracție la festival într-o posibilă victimă a traficului de persoane.

Recrutarea persoanelor vulnerabile în vederea exploatării rămâne un risc semnificativ, chiar într-un cadru organizat specific acestui tip de eveniment. Prima etapă a infracțiunilor de trafic de persoane este recrutarea victimei, acțiune care se realizează, de multe ori, prin inducere în eroare, profitând de starea de vulnerabilitate a persoanei țintă sau chiar prin manipulare sau promisiuni false cu privire la relații romantice (cunoscuta metodă lover-boy). Așadar, chiar dacă vă faceți prieteni noi la festival, nu plecați de la eveniment cu persoane abia cunoscute fără să anunțați pe cineva de încredere, nu predați actele sau telefonul unor însoțitori care vă conving că „sunteți în siguranță astfel”. Aceste gesturi pot fi începutul unui lung drum al exploatării și al traficului de persoane.

 Noi, specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, vom fi aici pentru a vă explica modul în care puteți preveni o astfel de victimizare, vă vom oferi informații clare și accesibile despre semnele și pericolele traficului de persoane, precum și despre modul în care pot fi prevenite și notificate astfel de situații.

În același timp, vă recomandăm să dovediţi solidaritate şi spirit civic atunci când observați alte persoane aflate în situații de pericol.

Prin intermediul materialelor informative ce vor fi distribuite pe perioada întregului festival, vom transmite mesaje antitrafic atât persoanelor vulnerabile, cât și publicului larg, pentru a viza astfel și reducerea „cererii” care favorizează traficul de persoane.

Instituția noastră desfăşoară în mod constant campanii de prevenire a acestui fenomen și pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit de informare – 0800 800 678.

Totodată, în vederea îmbunătățirii capacității de detectare a posibilelor cazuri de trafic de persoane, reprezentanții instituției noastre vor participa la activitățile de instruire a dispozitivelor de ordine publică prezente la acest eveniment cu privire la indicatorii ce pot fi folosiți pentru evaluarea unor situații de trafic de persoane.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane îi invită pe toți cei interesaţi să urmărească site-ul sau paginile instituției din rețelele de socializare, unde pot găsi informații detaliate.

Ca urmare a festivalului care se desfășoară la acest sfârșit de săptămână în Județul Cluj, polițiștii de imigrări fac parte din echipa Ministerului Afacerilor Interne și acționează pentru siguranța cetățenilor și pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale sau angajarea străinilor fără forme legale.

Scopul acestei inițiative este de a asigura o mai bună informare a străinilor și de a preveni eventualele încălcări ale legii.

Pe perioada desfășurării evenimentului, străinii vor fi informați cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin atunci când se află pe teritoriul României, dar și despre măsurile care vor fi dispuse în cazul în care nu respectă legislația română.

Reamintim străinilor că pe timpul şederii în România sunt obligaţi: să respecte legislaţia română, scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra şi, după caz, de a rămâne pe teritoriul României, să nu rămână pe teritoriul României peste perioada pentru care li s-a aprobat şederea, precum şi să depună toate diligenţele necesare pentru a ieşi din România până la expirarea acestei perioade.

De asemenea, precizam că străinii pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României doar la societatea comercială care a obținut pentru ei avize de muncă și doar pe funcția pentru care s-a obținut avizul. Orice încălcări ale acestor prevederi legale vor conduce la sancțiuni atât la adresa societății comerciale, cât și la adresa străinilor depistați în astfel de situații.

Polițiștii de Imigrări sunt în dispozitive, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru că ne dorim ca aceste zile de festival să se desfășoare așa cum trebuie.

Recomandăm cetățenilor străini să respecte legislația statului român și scopul pentru care li s-a acordat dreptul de ședere.

Vă mulțumim și vă dorim distracție în siguranță!