Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
Tema aleasă anul acesta pentru Ziua Mondială a Apei -„Ape subterane – Faceți vizibil invizibilul” este binevenită. în general, se vorbește despre apele de suprafață. Știm cu toții că este o legătură indisolubilă între apele de suprafață și cele subterane. Multe din resursele de apă dulce pe care le vedem, pe care le exploatăm, de care ne servim sunt alimentate de resursele pe care nu le vedem – apele subterane.
Astăzi vorbim din ce în ce mai mult de dezvoltare durabilă, de exploatare durabilă a resurselor.
Este adevărat, că la nivel de public larg, tema apelor subterane nu este prea des abordată.
Două pericole majore pot atenta la calitatea sau chiar la existența apelor subterane. Unul este pericolul poluării, celălalt schimbările climatice.
Poluarea. în diverse ocazii, mai ales atunci când a fost în discuție depozitarea ilegală a deșeurilor, am atras atenția că acestea pot duce la poluări grave ale apei subterane din zonă.
La fel cum la fel de grave pot fi poluările provocate de unele substanțe utilizate în agricultură.
Aceste substanțe chimice intră în pământ, apoi când plouă sau când sunt inundații sunt transportate de apă spre interiorul pământului și ajung în apele subterane.
Aș aminti depozitarea gunoiului de grajd. Nitriții sunt foarte periculoși pentru sănătatea oamenilor, pot fi chiar fatali, dacă ajung în pânza de apă freatică și de aici în fântâni. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează un proiect prin intermediul căruia fermierii sunt învățați și ajutați concret în ceea ce privește depozitarea corectă a acestor deșeuri, prin construirea de platforme de depozitare. Se pot da mai multe exemple. Aceste ape subterane, contaminate, rămân așa pentru multă vreme și ajung în apele de suprafață de care vorbeam la început – râuri, lacuri etc. Apele contaminate pot duce la îmbolnăvirea și chiar la dispariția plantelor, a animalelor, a unor întregi ecosisteme.
Schimbările climatice aduc cu ele secete grave sau inundații devastatoare. Seceta reduce acest depozit de ape, inundațiile, așa cum spuneam și mai sus, le pot contamina, pot distruge calitatea apelor.
Niciodată nu trebuie să uităm că apa este o resursă limitată. Suntem obligați toți – fiecare persoană, fiecare instituție – să depunem toate eforturile pentru a proteja apa și să învățăm să o utilizăm într-un mod durabil.
Avem și o veste bună. Specialiștii din domeniul apelor vor avea mult de lucru în perioada următoare. 0 componentă foarte importantă a Planului Național de Redresare și Reziliență se referă la Managementul apei. Avem un buget de 1,462 miliarde euro și multe reforme de implementat. Astfel, ca urmare a investițiilor, se vor realiza, printre altele: 1600 de kilometri de rețele de apă – în localități cu peste 2000 de locuitori, 2500 de kilometri de rețele de canalizare în localități cu peste 2000 de locuitori și 400 de kilometri de rețele de canalizare în cele cu mai puțin de 2000 de locuitori, conectarea a 88.400 de gospodării la rețele de apă și canalizare prin programul național Prima conectare la apă și canalizare. De asemenea, cel puțin 510 de kilometri de linii de apărare împotriva inundațiilor vor fi reabilitate în conformitate cu Directiva privind inundațiile și cu Strategia națională pentru gestionarea riscului de inundații. în încheiere, vreau să urez la mulți ani celor care, prin profesia pe care v-ați ales-o, sunteți dedicați gospodăririi apei, și vă doresc să aveți succes în îndeplinirea obiectivelor propuse.
Vă mulțumesc!
Barna Tánczos,
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor