Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă, transmis cu prilejul Zilei deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989

Onorăm astăzi memoria tuturor deținuților politici anticomuniști, acei oameni curajoși și demni care s-au opus, cu toată tăria și într-un mod democratic, dictaturii, luptând pentru libertate și adevăr. Jertfa lor a făcut posibilă eliberarea din lanțurile tiraniei, deschizându-ne drumul către democrație și progres.

În închisorile și lagărele comuniste, deținuții politici au cunoscut fața hidoasă a unui regim criminal și odios, fiind supuși unor suferințe greu de imaginat ce au lăsat răni adânci. Bestialitatea cu care au fost torturați le-a marcat, pentru totdeauna, trupurile și sufletele, dar nu le-a pervertit spiritele, care au rămas vigilente și profund atașate valorilor fundamentale. Negura acelor vremuri a fost luminată de speranța că dictatura va fi învinsă, iar adevărul și dreptatea vor triumfa.

Regimul comunist a însemnat teroare, minciună, represiune, umilință, disperare, sărăcie, în definitiv, un univers apocaliptic ce le-a răpit românilor, pentru aproape jumătate de secol, șansa modernizării și dezvoltării. Lecțiile istoriei trebuie învățate, cei vinovați de crime și abuzuri pedepsiți, iar modelele de rezistență democratică din perioada comunistă trebuie să ne inspire acțiunile. Avem responsabilitatea de a educa tinerele generații în spiritul adevărului și de a le transmite respectul față de valorile și principiile democratice.

România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește asumarea acestei pagini dureroase din istoria națională și este absolut necesar ca eforturile să continue în aceeași direcție. Nu trebuie să uităm niciodată experiența sinistră a totalitarismului, iar politicile memoriei au obiectivul de a prezenta, fără idealizări, faptele.

Astăzi, mai mult ca oricând, suntem martorii ororilor care sunt generate de agresiunile revizioniste, de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale, a normelor dreptului internațional și a demnității umane. În fața acestui afront nejustificat la adresa păcii, stabilității și democrației, acțiunile noastre converg spre sancționarea tuturor acestor abuzuri și promovarea valorilor umanității.

Să păstrăm vie amintirea deținuților politici anticomuniști și să apărăm, cu toată determinarea, valorile și principiile democratice în care aceștia au crezut și care reprezintă pilonii României de astăzi!

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României