Prezentarea bilanțului structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Cluj pentru perioada 30 decembrie – 2 ianuarie

În decursul celor 4 zile, cuprinse în perioada 30 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a desfășurat acțiuni pe linia prevenirii și descurajării comiterii de fapte antisociale, creșterea gradului de siguranță rutieră și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

În primul rând, precizăm că la nivelul județului nu au fost înregistrate evenimente care să afecteze grav ordinea și siguranța publică.

În total, în perioada menționată au fost înregistrate 266 de intervenții la evenimente.

În privința acțiunilor de verificare a modului de comercializare a materialelor pirotehnice, în cele 4 zile polițiștii au constatat 11 infracțiuni și au confiscat peste de 300 de kg de articole pirotehnice, în valoare de peste 23.000 de lei.

S-a pus accent pe siguranța traficului rutier, cu prezența polițiștilor pe principalele artere din județ.

Astfel, au fost constatate și aplicate 402 sancțiuni contravenționale la regimul rutier, în valoare de peste 200.000 de lei, fiind reținute 56 de permise de conducere, dintre care 21 pentru încălcare regimului legal de viteză, 6 pentru conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice, iar restul pentru alte abateri. Totodată, polițiștii au constatat 11 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

În pragul sezonului rece, îndemnăm conducătorii auto să acorde o atenție deosebită asupra stării tehnice a vehiculelor, să asigure echipamentul de iarnă necesar în autovehicul, iar în condiții meteorologice nefavorabile, să adapteze viteza și să folosească luminile în mod corespunzător.

Pentru siguranța comunității, în perioada 30 decembrie  – 02 ianuarie, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au acționat pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică la manifestările cultural-artistice prilejuite de Revelion, care s-au desfășurat atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în localitățile din județul Cluj.

Efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au fost prezente și în zone de interes operativ de pe raza județelor Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Echipaje de jandarmerie au acționat pe raza județului Cluj, în stațiunile montane și pe traseele turistice adiacente atât independent cât și împreună cu reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.
Totodată, jandarmii clujeni au intervenit la 5 evenimente semnalate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau adresate direct instituției noastre.
În această perioadă nu au fost înregistrate evenimente majore.

Le mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil.
În perioada 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie a.c., au fost aplicate 11 amenzi în valoare de 2400  lei și 4 avertismente scrise. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991- pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

De asemenea, au fost constatate 13 fapte de natură penală: 8 fapte de natură penală prevăzute de Legea 143/2000 privind deținerea de droguri, 2 fapte de natură penală prevăzute de Legea 126/2005 privind operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, 2 fapte de natură penală prevăzute de art. 253 CP, respectiv 1 faptă de natură penală prevăzută de art. 372 NCP.
Jandarmii clujeni sunt permanent la datorie, pentru siguranța cetățenilor!

Dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale sau dacă vă aflați într-o situație dificilă, solicitați-le ajutorul în mod direct sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

În perioada prilejuită de trecerea în Noul An, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a desfășurat 343 de misiuni. 51 de intervenții au avut loc la incendii, accidente rutiere sau pentru salvări din medii ostile vieții, în vreme ce echipajele SMURD au gestionat 292 de cazuri.

Printre cele mai importante misiuni, amintim intervenția la un accident rutier petrecut luni, 1 ianuarie, pe strada Clujului din Gherla. În accident a fost implicat un singur autoturism, în interiorul acestuia fiind un blocat un bărbat. Acesta a fost extras în siguranță de către pompierii de la Detașamentul Dej și transportat la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit marți, 2 ianuarie, la un incendiu care a afectat o casă și o anexă gospodărească în Colonia Valea Fânațelor. Incendiul a izbucnit inițial la anexa gospodărească și s-a extins parțial și la casa de locuit, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Intervenția echipajelor noastre a făcut ca flăcările să nu afecteze interiorul casei. Din fericire, nu au existat victime, iar incendiul a pornit din cauza unei prize defecte.

Tot marți seara, pompierii de la Detașamentul Turda au intervenit la un accident rutier petrecut în localitatea Băișoara. Echipajele operative au găsit un autoturism avariat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Au rezultat șase victime, dintre care doi minori. Toate persoanele au fost transportate la spital.

O atenție sporită a fost acordată și prevenirii situațiilor de urgență. Drept urmare, inspectorii de prevenire au desfășurat, în perioada 27 decembrie – 31 decembrie 2023, 12 controale la unități de turism și alimentație publică. Au fost aplicate 35 de avertismente, precum și 7 amenzi în valoare totală de 502.500 de lei. De asemenea, pentru încălcări grave privind securitatea la incendiu, inspectorii ISU Cluj au dispus închiderea temporară a 4 localuri, până la remedierea deficiențelor.

Pompierii clujeni rămân la datorie și urează cetățenilor numai bucurii în Noul An!

Agenția Națională Antidrog mulțumește tuturor cetățenilor care au dat dovadă de un comportament responsabil și au ales să petreacă în siguranță!

În contextul sărbătorilor care urmează, Boboteaza și Sf. Ion, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau droguri, manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și cereți ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate vă aflați în pericol.

Totodată, vă recomandăm să nu conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, care acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Reamintim că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Cluj sau să sune la numărul unic de urgență 112.

3 ianuarie 2024