Sărbătoarea Nașterii Domnului în siguranță

Peste 400 de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor fi la datorie, pentru prevenirea evenimentelor care ar putea afecta siguranța comunității.

Aceștia vor acționa pentru menținerea ordinii şi siguranței publice, prevenirea evenimentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor şi vor fi pregătiți să intervină atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale sau de natură penală.

De asemenea, și polițiștii rutieri vor fi prezenți în trafic, obiectivul principal fiind acela de a preveni accidentele rutiere. Totodată, echipajele rutiere vor acționa pentru a descuraja, respectiv aplica măsurile legale în acele situații unde sunt constatate infracțiuni de conducerea vehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Astfel de comportamente în rândul conducătorilor de vehicule, lipsite de responsabilitate nu doar expun șoferii la riscuri majore, ci reprezintă amenințări serioase la adresa siguranței tuturor participanților la trafic.

Nu în ultimul rând, menționăm că în această perioadă, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase continuă verificările pe linia operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, pentru a impune respectarea legislației din domeniu și totodată pentru a preveni producerea unor evenimente grave ca urmare a utilizării acestora.

  • În acest context, recomandăm părinților să supravegheze copiii cu atenție, deoarece aceștia pot fi expuși accidentelor apărute în urma utilizării a diverse tipuri de materiale pirotehnice.
  • Recomandăm tuturor cetățenilor ca în această perioada să conducă prudent, să respecte viteza legală de deplasare și să se informeze cu privire la condițiile meteo înainte de a pleca în călătorie.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj urează tuturor un Crăciun plin de bucurie alături de familie, sănătate și liniște în suflet! Sărbători fericite!

Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi, iar amintirea acestor momente nu trebuie să fie umbrită de tragedii sau alte evenimente care să ne pună viața în pericol. Chiar și așa, pompierii clujeni sunt pregătiți să facă față oricărei solicitări.

Drept urmare, peste 160 de pompieri, respectiv 150 de mijloace și autospeciale pentru intervenție sunt disponibile în permanență în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.

De asemenea, în această perioadă, în fiecare locuință a fost împodobit sau urmează să fie împodobit bradul. Astfel, le reamintim cetățenilor că bradul de Crăciun trebuie să fie amplasat cât mai departe de sobele în care se face focul sau de alte mijloace de încălzire. Acesta se va fixa într-un suport care să-i asigure o stabilitate cât mai bună, iar în apropierea lui nu se vor aprinde lumânări sau artificii.

Cetățenii trebuie să utilizeze instalații şi decorațiuni electrice fără defecțiuni sau improvizații şi să nu suprasolicite rețeaua electrică, prin folosirea simultană a mai multor receptori.

Pe timpul nopții sau la părăsirea locuinței, recomandăm cetățenilor să stingă focul în sobe, să deconecteze aparatele electrice de încălzit şi instalațiile de iluminat ornamental.

O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care trebuie supravegheați permanent, împiedicând astfel utilizarea de către aceștia a petardelor, artificiilor sau altor obiecte artizanale care îi pot răni sau pot provoca incendii.

Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor, specialiștii Inspecției de Prevenire au intensificat, în perioada sezonului rece, acțiunile de verificare și control la centrele comerciale cu afluență de persoane și spațiile de alimentație publică unde vor fi organizate evenimente.

Având speranța că cetățenii vor fi receptivi la sfaturile noastre și vor respecta măsurile de apărare împotriva incendiilor, le dorim acestora sărbători binecuvântate cu sănătate, belșug și liniște sufletească.

În perioada  22-27 decembrie 2023, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, vor intensifica acțiunile specifice de asigurare a ordinii și siguranței publice pe raza județului, astfel încât cetățenii să se poată bucura în liniște de Sărbătoarea Crăciunului.

Jandarmii clujeni vor acționa zilnic în zona de competență, independent și în cooperare cu efective ale poliției pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală sau contravențională.

Jandarmii montani din Muntele Băișorii, Gilău și Călățele-Fântânele se vor afla permanent la datorie prin acțiuni de patrulare în stațiuni și pe traseele turistice adiacente.

Pentru drumeții în siguranță dar și prevenirea accidentărilor pe munte sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, jandarmii montani recomandă iubitorilor de drumeții montane informarea prealabilă cu privire la condițiile meteo locale, starea traseelor, echiparea corespunzătoare, alegerea traseului în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică și respectarea traseelor marcate.

Jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor fi prezenți în zonele aglomerate de pe raza județelor Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică.

Recomandăm participanților la diverse evenimente ca în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale să solicite sprijinul forțelor de ordine aflate în apropiere sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție copiii, mai ales în zonele aglomerate unde se pot rătăci cu ușurință, dar și pentru a preveni eventualele accidente care pot surveni în urma folosirii obiectelor de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice.

Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să evitati tentațiile nesănătoase și să cereți ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate vă aflați în pericol.

De asemenea, recomandăm tuturor să fie atenți la ce produse consumă pentru că, de multe ori, substanțele psihoactive nu au miros și nici gust.

Atragem atenția cu privire la faptul că se poate întâmpla ca persoanele să nu știe ce consumă și, astfel, să devină victime ale consumului unor substanțe care le fac rău din punctul de vedere al integrității fizice, dar și psihice.

Totodată, atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, substanțe care afectează capacitatea de reacție în timpul condusului.

Pentru că urmează și vacanța școlară, reamintim părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziție ale acestora, să acorde o atenţie sporită anturajului copiilor lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, și să comunice deschis și eficient cu aceștia, pentru a le oferi sprijin în fața problemelor.

În cazul unor situații deosebite, persoanele care au nevoie de ajutor de specialiate sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului să ne găsească pe toți cu bucurie, inimă luminată și împlinire sufletească alături de cei dragi!

21 decembrie 2023