În contextul minivacanței, prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din data de 15 august, și a pelerinajului care va avea loc la mănăstirea Nicula, din județul Cluj, dorim să transmitem câteva aspecte de interes, pentru a contribui la menținerea unui mediu pașnic și sigur în comunitatea noastră.
În perioada 12 – 15 august a.c., în medie, peste 200 de polițiști vor acționa pentru ca manifestările religioase sau alte tipuri de evenimente publice să aibă loc în siguranță, cu respectarea prevederilor legale.
Întrucât, în această perioadă se vor înregistra valori ridicate de trafic, în special pe DN1C – E576, înspre municipiul Gherla, vă recomandăm să respectați indicațiile polițiștilor, să fiți atenți la condițiile de drum și să manifestați răbdare și bunăvoință față de toți participanții la trafic.
De altfel, vă îndemnăm să manifestați atenție sporită și să adaptați viteza de deplasare atunci când circulați cu autovehiculul prin zonele cu activitate pietonală intensă.
În apropierea mănăstirii Nicula, respectați indicațiile autorităților referitoare la fluidizarea traficului și parcarea autovehiculelor.
Pentru a evita aglomerația, în special în data de 15 august, vă rugăm să luați în calcul mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziție de autoritățile locale, pe ruta Gherla –Nicula.
Polițiștii sunt pregătiți să acționeze în scopul îndrumării persoanelor, supravegherii și gestionării traficului rutier, dar și pentru a preveni producerea unor situații de natură a perturba siguranța persoanelor.
În perioada minivacanței de Sfânta Maria, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj vor acționa zilnic în spațiul public prin efective sporite, pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică.
Jandarmii clujeni vor fi alături de participanții la evenimentele care vor avea loc în județ în această perioadă.
Pentru desfășurarea în siguranță a acestor manifestări publice, recomandăm participanților să evite conflictele de orice natură, să supravegheze cu atenție copiii, să aibă grijă de bunurile personale și să respecte recomandările jandarmilor.
În caz de nevoie, solicitați în mod direct, cu încredere, sprijinul forțelor de ordine sau apelați imediat numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Jandarmii montani din Muntele Băișorii, Gilău și Călățele-Fântânele se vor afla alături de turiști, pregătiți să acorde sprijin persoanelor aflate în dificultate în zona montană.
În cazul în care sunteți martori ai unor situații deosebite cum ar fi apariția unor animale sălbatice, nu încercați să interveniți, nu hrăniți animalele sălbatice şi nu vă apropiați de ele pentru a le filma sau fotografia.
Totodată, vă recomandăm să respectați prevederile legale în ceea ce privește activitatea de picnic.
În același timp, 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca se vor afla la datorie în perioada 12-15 august a.c. pe timpul desfășurării slujbelor religioase de la Mănăstirea “Adormirii Maicii Domnului” din localitatea Nicula, județul Cluj, pentru a se asigura că evenimentul se va desfășura în condiții de siguranță pentru participanți.
Jandarmii vor acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, care vizează prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, îndrumarea persoanelor, atât în proximitatea locului de desfășurare a evenimentului, cât și pe traseele care converg către locația evenimentului.
Pe această cale, adresăm participanților la această importantă manifestare religioasă, recomandarea de a respecta prevederile legale în vigoare și indicațiile forțelor de ordine.
Se apropie o minivacanță prilejuită de Praznicul Maicii Domnului, iar dorința noastră este ca această perioadă să ne ofere cât mai puține situații de urgență. Chiar și așa, pompierii clujeni sunt pregătiți să facă față oricărei solicitări.
Drept urmare, peste 150 de pompieri, respectiv 144 de mijloace și autospeciale pentru intervenție sunt disponibile în permanență în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.
În vederea menținerii climatului de normalitate pentru participanți la Sărbătoarea Hramului Mănăstirii Nicula, unitatea noastră are angrenate în perimetrul mănăstirii forțe și mijloace pregătite să furnizeze răspunsul eficient în cazul situațiilor de urgență.
Astfel, 15 pompieri, dar și personal medical și voluntari SMURD vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul alocat evenimentului. În zona mănăstirii va fi operaționalizat un punct pentru acordarea primului ajutor calificat, deservit de personalul ISU și SMURD, precum și un punct medical deservit de personalul Serviciului de Ambulanță Județean.
În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii situațiilor de urgență. Numai în ultimele zile, inspectorii ISU Cluj au desfășurat verificări în lăcașurile de cult și obiectivele turistice unde se preconizează participarea unui număr mare de persoane.
Pe de altă parte, mulți cetățeni vor alege să își petreacă timpul liber în natură, așa că facem următoarele recomandări pentru evitarea situațiilor de urgență:
– Utilizarea focului în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.
– Hrana trebuie să fie preparată prin utilizarea focului deschis numai în spații special amenajare. La final, focul trebuie să fie stins.
– Copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a evita jocul acestora cu focul.
– Nu vă puneți viața în pericol și înotați numai în locuri special amenajate, deoarece în multe situații curentul apei și adâncimea stau la baza unor situații tragice.
În contextul zilelor libere ce urmează, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj-Napoca le recomandă tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct celui mai apropiat Centruluui de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.
Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.