Comunicat de presă – Festivalul „UNTOLD ediția 2023” în siguranță

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a festivalului „UNTOLD 2023”, structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt prezente în mod activ și implicat și vor acționa în sistem integrat pentru asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul evenimentului cultural-artistic.

În mai puțin de două ore se deschid porțile Festivalului Untold, unde se așteaptă prezența unui  număr foarte mare de persoane.

Pentru a ne asigura că toți participanții la festival se vor bucura în siguranță de aceste zile, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor fi prezente în zona de desfășurare a festivalului, dar și pe traseele de deplasare ale oamenilor

Este important de menționat și sprijinul colegilor noștri din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu – Mureș, dar și a celorlalte structuri din cadrul  Ministerului Afacerilor Interne,  care vor fi prezenți în Cluj-Napoca,  special pentru acest eveniment, pentru a ne asigura că toți participanții au parte de zile fără incidente.

Pe toată durata festivalului, peste 300 de jandarmi se vor asigura, alături de partenerii instituționali, că participanții vor fi în siguranță în cele 4 zile și 4 nopți ale festivalului Untold.

O atenție deosebită se va acorda zonelor apropiate locului de desfășurare a evenimentului, inclusiv zonelor de acces pentru a preveni  aglomerările de persoane și săvârșirea faptelor antisociale.

De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație.

În toată această perioadă, vă propunem să fiți partenerii noștri pentru că doar împreună vom putea crea un mediu sigur pentru noi toți, așadar comunicarea cu dumneavoastră , cu toți festivalierii este extrem de importantă și reprezintă un ajutor concret.

Vă invităm să vă adresați cu încredere colegilor noștri de fiecare dată când ceva vi se pare suspect sau sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială. Puteți apela cu încredere la sprijinul nostru, pentru că suntem pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp pentru a acorda ajutor oamenilor.

Vă invităm la standurile noastre de prezentare din interiorul festivalului, unde veți avea ocazia să ne cunoașteți și să interacționați direct cu jandarmii, să faceți self-iuri și împreună să descoperim lucruri interesante.

Pentru a vă bucura în siguranță de muzică, vă recomandăm să evitați implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului, să respectați recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țineți cont de indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine.

Polițiștii clujeni sunt pregătiți pentru cea de-a opta ediție a festivalului Untold. Având deja experiența edițiilor trecute, și în acest an efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Cluj acționează pentru prevenirea oricăror incidente aflate în competența de gestionare și sunt prezente atât în cadrul festivalului, cât și în proximitatea acestuia, pentru a putea interveni prompt și cu profesionalism în sprijinul participanților.

În medie, zilnic, aproximativ 400 de polițiști vor asigura măsurile de ordine pe toate palierele, și anume: ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră, arme și substanțe periculoase, acțiuni speciale și prevenire.

Menționăm că polițiștii specializați în combaterea traficului şi consumului de droguri, precum și patrulele chinotehnice antrenate pentru depistarea substanțelor interzise vor acționa pe toată perioada desfășurării festivalului.

De asemenea, polițiștii rutieri clujeni, sprijiniți de polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române vor desfășura constant verificări în trafic, atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și pe principalele artere județene.

Scopul urmărit în cadrul acestor filter rutiere nu este acela de a aplica sancțiuni contravenționale, ci de a identifica și extrage din trafic acele persoane care prin inconștiență sau nepăsare, urcându-se la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor, reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Participanților la festival le dorim multă distracție, însă și responsabilitate, pentru ca fiecare noapte încheiată să fie una în siguranță!

În perioada 3-6 august, cu ocazia desfășurării festivalului de muzica UNTOLD, polițiștii de frontieră, atât din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Cluj – cea mai frecventată poartă aeriană a Transilvaniei – cât şi colegii de pe frontiera de vest, sunt pregătiți să asigure un control eficient, fără creșterea timpilor de așteptare, atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din țară.

Dorim să precizăm că, încă din etapa premergătoare evenimentului, în toate punctele de trecere a frontierei se efectuează verificări în baza analizelor risc și acțiuni preventive în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru informarea participanților la trafic cu privire la riscurile privind traficul și consumul de droguri.

Astfel, alături de polițiștii de frontieră care efectuează formalitățile de control și verifică autenticitatea documentelor de călătorie, la datorie se află și echipajele canine ale Poliției de Frontieră.

La evenimentul care începe astăzi, Politia de Frontieră va participa ca forță de sprijin la acțiuni, în cooperare cu celelalte structuri ale MAI, cu echipajele canine specializate în detectarea substanțelor psihoactive, contribuind la măsurile de prevenire pe această linie de activitate.

Astfel, la datorie vor fi, Skinny si Sky, câini polițiști specializați în detectarea stupefiantelor de la Aeroportul Cluj Napoca. De asemenea va fi prezent si GAO, cel mai tânăr exemplar canin din dotarea structurii noastre care în prezent se află în perioada de acomodare. Cu toții vor acționa alături de celelalte echipaje canine ale MAI pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranța publică pe perioada desfășurării evenimentului.

Având experiența anilor trecuți, reamintim că introducerea de substanțe psihoactive în România se pedepsește conform legilor in vigoare.

De altfel, ca urmare a activităților specifice am identificat deja situații de deținere a unor substanțe interzise. Astfel, colegii mei, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au depistat într-un autoturism oprit în trafic, pe o stradă din localitate, doi tineri de 19 și 20 de ani, care dețineau șase pliculețe și două țigări, cu substanțe susceptibile a fi interzise. Tinerii au declarat că substanțele sunt pentru consum propriu și se deplasau către un festival de muzică.

De asemenea, azi noapte, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Cluj-Napoca au descoperit, la controlul de frontieră un cetățean francez, care avea asupra sa, ascunse în bagajele personale, substanțe interzise, susceptibile a fi din categoria drogurilor și substanțelor psihotrope sau psihoactive.

În ambele situaţii, cercetările sunt continuate de către procurorii DIICOT.

Ne dorim ca, prin toate aceste activități, să contribuim la asigurarea unui climat lipsit de pericole și toți participanții la festival să se bucure de atmosfera de magie în condiții de siguranță.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj a dispus măsurile necesare astfel încât ediția de anul acesta a Festivalului UNTOLD să se desfășoare în depline condiții de siguranță.

În vederea menținerii climatului de normalitate pentru participanți, în toată această perioadă avem angrenate forțe și mijloace pregătite să furnizeze răspunsul eficient în cazul producerii incendiilor, acordarea primului ajutor calificat și acordarea asistenței medicale de urgență, respectiv evacuarea în situații de urgență a persoanelor aflate în dificultate.

Peste 100 de pompieri, 20 de medici și asistenți SMURD și 45 de paramedici voluntari vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului. În zona stadionului vor fi dislocate în fiecare zi trei autospeciale de stins incendii, cinci ambulanțe SMURD, precum și trei autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu de 24 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din București-Ilfov, Mureș, Bihor, Timiș, Sibiu, Satu-Mare, Harghita și Caraș-Severin.

Totodată, în incinta festivalului sunt amplasate cinci puncte de prim ajutor, dintre care două sunt organizate ca Puncte Medicale Avansate, deservite de către personal ISU și UPU-SMURD, iar coordonarea acțiunilor este realizată prin intermediul unui punct de comandă mobil.

Menționăm faptul că toate forțele și mijloacele dislocate aici sunt din rezerva operativă, astfel încât intervențiile curente din județ sunt asigurate la capacitate maximă, în caz de nevoie.

Nu în ultimul rând, inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici din perimetrul festivalului, dar si la cei aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru înlăturarea potențialelor situații de pericol.

Ediția aceasta se anunță cu un număr mare de participanți și dorim, pe această cale, să le transmitem și câteva recomandări. Îi îndemnăm pe cetățenii care vor veni la UNTOLD să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități.

Preventiv, echipe mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în perimetrul festivalului pentru a întâmpina și gestiona potențialele situații de urgență. Dacă sesizați că o persoană are nevoie de ajutor, vă rugăm să vă adresați cu încredere echipajelor noastre.

Pe toată durata Festivalului UNTOLD, specialiștii antidrog vor desfășura activități specifice de prevenire și consiliere privind efectele și riscurile asociate consumului de droguri și vor oferi, la nevoie, sprijin de specialitate.

Premergător acestui eveniment, au fost realizate sesiuni de informare și instruire în domeniul prevenirii consumului de alcool și droguri, adresate organizatorilor festivalului, personalului de securitate și din zona de servicii, precum și voluntarilor acreditați.

Prin intermediul canalelor de comunicare puse la dispoziție de organizatori, Agenția Națională Antidrog a transmis, către persoanele participante la festival, măsurile de prevenire în domeniul drogurilor, aspectele legislative, care fac diferența dintre legal și ilegal, precum și unde să se adreseze în caz de urgență.

Având în vedere că, în toate cele 4 zile, toate drumurile duc la Untold, vor fi derulate activități comune, cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, de informare cu privire la noile modificări ale Codului Penal (Legea Anastasia), în vederea conștientizării efectelor consumului de alcool și droguri la volan.

Reamintim faptul că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzațiile și percepțiile, atenția, gândirea și imaginația, generând tulburări emoționale și de comportament.

Recomandăm participanților la eveniment:

– să identifice, la intrarea în festival, punctele de prim ajutor, unde pot primi sprijin de specialitate și consiliere din partea specialiștilor antidrog;

– să nu consume alcool în exces;

– să manifeste prudență în relația cu alte persoane necunoscute, care le pot oferi substanțe sub diverse forme (băuturi, medicamente, țigări);

– să evite o confruntare directă cu persoanele aflate sub efectul anumitor substanțe, pentru că orice conflict minor poate escalada, și să solicitate ajutor personalului specializat.

Nu uitați că suntem aici pentru a ne asigura că fiecare dintre participanți, indiferent de vârstă, se va bucura de o experiență memorabilă și în siguranță în orașul Cluj-Napoca.

UNTOLD înseamnă, alături de efortul organizatorilor de a realiza un spectacol fenomen la unul dintre cele mai celebre festivaluri de muzică din lume, și efortul autorităților de a consolida un climat de siguranță care să contribuie la starea de bine adusa de muzică și de culoare.

În acest context, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost prioritizată activitatea de creștere a siguranței pentru persoanele participante la evenimentele publice de anvergură organizate de-a lungul sezonului estival.

Astfel, având în vedere numărul mare al participanților la eveniment, majoritatea tineri, specialiștii din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj-Napoca și cei detașați din cadrul structurii centrale vor fi prezenți pe toată durata evenimentului, pentru diseminarea informațiilor relevante, cu scopul prevenirii traficului de persoane.

Specialiștii antitrafic se vor afla în mijlocul tinerilor în fiecare zi, cu informații utile despre traficul de persoane, în vederea conștientizării riscurilor asociate acestui fenomen, atât de periculos pentru tânăra generație.

Pentru a spori gradul de aderență a tinerilor la informațiile promovate în cadrul demersului nostru  preventiv, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania ,,Distracție în siguranță!”.

Prin intermediul materialelor realizate în cadrul campaniei menționate vor fi transmise mesaje antitrafic publicului larg, mesaje care vor viza atât informarea persoanele vulnerabile la trafic, cât și reducerea “cererii” de servicii furnizate de potențiale victime ale traficului de persoane.

Nu în ultimul rând, în conținutul materialelor de campanie se regăsesc și îndemnuri menite să elimine prejudecățile referitoare la situația și profilul victimelor traficului de persoane, și să sublinieze, totodată, necesitatea respectării drepturilor victimelor și tratamentul nediscriminatoriu al acestora, indiferent de vârstă, sex, orientare sexuală, etnie, religie, nivel de educație sau alte aspecte personale.

Reamintim, cu această ocazie, că instituția noastră pune la dispoziția tuturor cetățenilor un număr de telefon gratuit, de informare și sesizare privind traficul de persoane: 0 800 800 678.

În cele patru zile de festival, reprezentanții structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vă propun un parteneriat pentru securitate, invitându-vă să vă informați la punctele organizate în acest scop și să vă adresați colegilor noștri de fiecare dată când ceva vi se pare suspect sau sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială. Puteți apela cu încredere la sprijinul forțelor de ordine care sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp în sprijinul oamenilor!

Puteți consulta regulamentul festivalului aici: https://shorturl.at/agiP3

 

Biroul de presă – Cancelaria Prefectului județului Cluj