Comunicat de presă privind măsurile luate pentru menținerea ordinii și liniștii publice în contextul minivacanței 30 noiembrie – 4 decembrie

       În contextul minivacanței ocazionate de Sărbătoarea Sfântului Andrei și de Ziua Națională a României, structurile Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități specifice asigurării și menținerii ordinii și liniștii publice.

       În perspectiva iminentă a minivacanței asociate sărbătorilor 30 noiembrie și 1 decembrie,  Inspectoratul de Poliție Județean Cluj va pune în aplicare un set de măsuri substanțiale pentru menținerea ordinii și liniștii publice. Aceste măsuri vizează, în principal, intensificarea patrulării, aplicarea riguroasă a normelor de circulație și prevenirea comportamentelor antisociale.

Pentru consolidarea climatului de siguranță, efectivele polițienești vor fi sporite în zonele în care se vor crea aglomerări de persoane.

În acest context, în cele 5 zile vor fi la datorie, în medie, aproximativ 150 de polițiști din structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale și economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, acțiuni speciale, precum și alte forțe.

O atenție deosebită va fi acordată siguranței rutiere, cu un control strict al respectării regulilor de circulație. Polițiștii rutieri vor intensifica verificările în trafic pentru depistarea și luarea măsurilor punitive adecvate cu precădere în cazul persoanelor care aleg să conducă autovehicule fără a deține permis de conducere și/sau aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

În această perioadă vor avea loc numeroase manifestări publice și evenimente caracterizate prin diversitate și complexitate, dintre care amintim târgurile de Crăciun sau evenimentele ocazionate de Ziua Națională a României.

În spiritul unei abordări integrate și pentru a asigura o capacitate corespunzătoare de acțiune și intervenție, polițiștii vor conlucra cu celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, specialiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase efectuează constant activități de informare a persoanelor cu privire la articolele pirotehnice, precum și acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu aceste articole.

Pe această cale, polițiștii încurajează cetățenii să devină parteneri activi în menținerea ordinii și liniștii publice și să semnaleze în mod direct sau prin apel 112 orice pericol sau faptă de natură antisocială.

       Jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și a Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor intensifica acțiunile specifice de asigurare a ordinii și siguranței publice în zona de competență pe raza județelor Cluj, Bihor, Sălaj și Satu – Mare.

 Jandarmii clujeni vor acționa în zonele aglomerate, atât independent cât și în cooperare cu polițiști și pompieri pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică la toate evenimentele care vor avea loc în spațiul public.

De asemenea, jandarmii montani clujeni din Muntele Băișorii, Călățele-Fântânele și Gilău sunt alături de turiști, pregătiți să acorde sprijin persoanelor aflate în dificultate în zona montană.

Pentru evitarea producerii unor situații nedorite, le recomandăm turiștilor:

– să se echipeze corespunzător zonei montane;

– să nu se aventureze pe traseele turistice după lăsarea întunericului și fără echipamentul adecvat;

În data de 1 Decembrie 2023, jandarmii clujeni vor asigura un climat de ordine și siguranță publică la activitățile care vor marca ,,Ziua Națională a României” în municipiile Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii și Huedin precum și în județul Sălaj.

Totodată, pe lângă măsurile de ordine publică menționate anterior, Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Ștefan Cicio – Pop” Cluj – Napoca, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță publică la manifestările publice ce vor avea loc în acest final de săptămână, dintre care menționăm: meciul de fotbal dintre F.C. U.T.A Arad – F.C. Hermannstadt, meciul de fotbal dintre ASFC Universitatea Cluj – F.C. U Craiova 1948, Târgul de Crăciun din Cluj – Napoca și Florești și Trofeul Oașului 2023.

Recomandăm participanților la evenimente, în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale, să solicite sprijinul forțelor de ordine aflate în apropiere sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

       În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

De asemenea, reamintim că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Cluj sau să sune la numărul unic de urgență 112.

       Se apropie o minivacanță prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, iar dorința noastră este ca această perioadă să ne ofere cât mai puține situații de urgență. Chiar și așa, pompierii clujeni sunt pregătiți să facă față oricărei solicitări.

Drept urmare, peste 160 de pompieri, respectiv 150 de mijloace și autospeciale pentru intervenție sunt disponibile în permanență în caz de nevoie pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.

În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii situațiilor de urgență. În ultimele zile, inspectorii ISU Cluj au desfășurat controale inopinate în obiective de tip cluburi, baruri și discoteci. Aceste controale vor continua și în timpul minivacanței.

Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

În altă ordine de idei, pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură. În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazați în structuri de primire turistice, familiarizați-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor! Pompierii vă doresc o săptămână liniștită, lipsită de evenimente nedorite!

 

       Vă dorim o minivacanță frumoasă și în deplină siguranță alături ce cei dragi!