Comunicat de presă privind noua legislație în domeniul acordării Venitului Minim de Incluziune

➡️ Noua legislație în domeniul acordării Venitului Minim de Incluziune (VMI) a fost prezentată astăzi în ședința condusă de doamna Irina Munteanu, prefectul județului Cluj.

⏺️ Doamna Viorica Zlati, în calitate de director executiv, a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecţie Socială Cluj, în calitate de vorbitor a prezentat detaliile noii legislații în domeniu, care face parte din Programul Național de Redresare și Reziliență, doamnelor și domnilor primari și reprezentanților autorităților locale cu atribuții în domeniu.

✅ Începând cu data de 1 ianuarie 2023 va fi aplicată Legea 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI). Programul este finanțat de la bugetul de stat și se axează pe 2 componente.

1️⃣  Prima face referire la „Sprijinul pentru incluziune” care are ca și scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune, înlocuind astfel, ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).

2️⃣  Cea de-a doua componentă este cea de „Sprijinire pentru familiile cu copii” cu scopul de a preveni sărăcia și încurajarea participării copiilor la educație, fiind destinat familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani, înlocuind astfel alocația pentru susținerea familiei. (ASF).

❗️ Toți beneficiarii actuali ai venitului minim garantat și ai alocației pentru susținerea familiei trebuie să se înregistreze în sistem începând cu 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuarea acordării acestui tip de beneficiari de VMI.

➡️ Detalii privind noua legislație în domeniu pot fi accesate aici.