Comunicat de presă – Festivalul ”ELECTRIC CASTLE ediția 2023” în siguranță

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a festivalului ”ELECTRIC CASTLE 2023”, structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt prezente în mod activ și implicat și vor acționa în sistem integrat pentru asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul evenimentului cultural-artistic.

În contextul desfășurării festivalului de muzică Electric Castle, care va avea loc în perioada 19-22 iulie a.c., peste 100 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, vor acționa zilnic în scop preventiv și descurajator, cu câini de serviciu și mijloace tehnice din dotare, având elemente de dispozitiv în tot perimetrul festivalului, prin posturi, patrule și rezerve de intervenție antiteroriste, precum și pentru restabilirea ordinii publice la nevoie, pentru supravegherea accesului, verificarea respectării regulilor de comportament și gestionarea operativă a oricăror fapte antisociale constatate.

Colegii noștri sunt pregătiți să acționeze proactiv și prompt în cazul apariției unor incidente sau amenințări imediate. Acest efort de a preveni și de a depista factorii criminogeni, aduce un plus de siguranță pentru un mediu sigur și pașnic în cadrul festivalului.

În acest context, reamintim faptul că este interzisă prezența la acest tip de eveniment a persoanelor care au asupra lor substanțe interzise de legislația în vigoare ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestuia.

Și în acest an, descurajarea și combaterea consumului/ deținerii/ traficului de substanțe interzise rămâne un obiectiv principal.

Cu toții avem datoria să fim parteneri de încredere și să colaborăm cu forțele de ordine, furnizând informații relevante și respectând regulile și legile pentru a ne asigura că putem să ne bucurăm împreună de ceea ce ne oferă ELECTRIC CASTLE.

 Sesizați forțele de ordine despre orice neregulă sau incident pe care le constatați ori pentru îndrumare și informare sau apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență ”112”.

Suntem alături de dumneavoastră, pentru siguranța tuturor!

Pe durata Festivalului Electric Castle specialiştii antidrog vor desfășura activități specifice de prevenire și consiliere privind efectele și riscurile asociate consumului de droguri și vor oferi, la nevoie, sprijin de specialitate.

Premergător acestui eveniment, au fost realizate sesiuni de informare și instruire în domeniul prevenirii consumului de alcool și droguri, adresate organizatorilor festivalului, personalului de securitate și din zona de servicii, precum și voluntarilor acreditați.

Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia, gândirea, imaginaţia, generând tulburări emoţionale și de comportament.

Recomandăm participantilor la eveniment:

– să identifice, la intrarea în festival, punctele de prim ajutor;

– să nu consume alcool în exces;

– să manifeste prudență în relația cu alte persoane necunoscute, care le pot oferi substanțe, sub diverse forme (băuturi, medicamente, țigări).

De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul unor substanțe, evitați o confruntare directă, pentru că orice conflict minor poate escalada, și solicitați ajutor personalului specializat.

În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela numărul unic de urgenţă 112.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, dorește să aducă în atenția participanților principalele măsuri de securitate și protecție puse în aplicare de către forțele de poliție, pentru a asigura un eveniment sigur și plăcut.

În vederea desfășurării corespunzătoare a misiunilor specifice, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj va planifica, zilnic, polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, acțiuni speciale, investigații criminale, investigarea criminalității economice, criminalistică, arme, explozivi și substanțe periculoase, prevenire și celelalte structuri de suport.

Forțele de poliție vor desfășura patrulări extinse atât în perimetrul interior, cât și în perimetrul exterior, cu accent special în zonele aglomerate.

Pentru siguranța participanților, activitățile de control vor fi sprijinite de structurile pirotehnice, iar polițiștii specializați în combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive vor acționa constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice.

În această perioadă polițiștii clujeni, cu aportul Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, acționează constant, atât pentru depistarea conducătorilor auto care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, cât și pentru fluidizarea traficului și prevenirea incidentelor negative.

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj vor intensifica activitățile de control, în special pe relațiile feroviare care converg înspre localitatea Bonțida.

Pentru a evita aglomerația sau posibilele ambuteiaje, vă recomandăm să utilizați mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziție de organizatori.

Încurajăm participanții să coopereze cu forțele de ordine prezente la festival, să respecte prevederile legale și regulamentul evenimentului, să raporteze orice activitate suspectă, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul în mod direct sau să apeleze Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Forțele de ordine vor desfășura diverse acțiuni menite să identifice și să abordeze în mod eficient orice potențială amenințare pentru siguranța participanților.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj a dispus măsurile necesare astfel încât ediția de anul acesta a Electric Castle să se desfășoare în depline condiții de siguranță.

În vederea menținerii climatului de normalitate pentru participanți, în toată această perioadă avem angrenate forțe și mijloace pregătite să furnizeze răspunsul eficient în cazul producerii incendiilor, acordarea primului ajutor calificat și acordarea asistenței medicale de urgență, respectiv evacuarea în situații de urgență a persoanelor aflate în dificultate.

Peste 80 de pompieri, 13 medici SMURD și peste 10 de paramedici voluntari vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului. La Bonțida vor fi dislocate în fiecare zi două autospeciale de stins incendii, 6 ambulanțe SMURD, precum și două autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 17 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Mureș, Bihor, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

Totodată, s-a luat măsura ca în incinta festivalului să fie amplasate patru puncte medicale avansate, dintre care trei deservite de către personal ISU si UPU-SMURD, iar unul deservit de personajul Serviciului de Ambulanță Județean. Coordonarea acțiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.

Nu în ultimul rând, inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici din perimetrul festivalului dar si la cei aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru înlăturarea potențialelor situații de pericol.

Ediția aceasta se anunță cu un număr mare de participanți și dorim, pe această cale, să le transmitem și câteva recomandări. Îi îndemnăm pe cetățenii care vor veni la Electric Castle să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități.

Dacă sesizați că o persoană are nevoie de ajutor, vă rugăm să vă adresați cu încredere echipajelor noastre.

Preventiv, echipe mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în perimetrul festivalului pentru a întâmpina și gestiona potențialele situații de urgență.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne vă urează distracție plăcută la cea de-a noua ediție a Festivalului Electric Castle.

Având în vedere numărul mare al participanților, majoritatea tineri, specialiștii din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) vor fi prezenți pe toată durata evenimentului în vederea diseminării informațiilor pentru protejarea acestora de situațiile nedorite din sfera traficului de persoane.

Totodată, în contextul prioritizării la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a activităților de creștere a siguranței pentru persoanele participante la evenimentele publice de anvergură organizate de-a lungul sezonului estival, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania ,, Distracție în siguranță”.

Prin intermediul materialelor informativ preventive și de promovare realizate în cadrul campaniei (pliante, brățări, rucsacuri etc) vor fi transmise mesaje antitrafic care se vor adresa atât persoanelor vulnerabile la trafic cât și publicului general, dar și ,,cererii” care favorizează traficul de persoane.

Nu în ultimul rând, în conținutul materialelor de campanie se regăsesc și îndemnuri menite să elimine prejudecățile referitoare la situația și alegerile victimelor traficului de persoane, subliniind totodată că este necesară respectarea drepturilor și tratamentul egal al acestora, indiferent de vârstă, sex, orientare sexuală, etnie, religie, nivel de educație sau alte aspecte personale.

Reamintim cu această ocazie că instituția noastră pune la dispoziția tuturor cetățenilor un număr gratuit de informare și sesizare privind traficul de persoane: 0 800 800 678.

În cele cinci zile de festival, reprezentanții structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vă propun un parteneriat pentru securitate, invitându-vă să vă informați la punctele organizate în acest scop și să vă adresați colegilor noștri de fiecare dată când ceva vi se pare suspect sau sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială. Puteți apela cu încredere la sprijinul forțelor de ordine care sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp în sprijinul oamenilor!

Puteți consulta regulamentul festivalului aici: https://shorturl.at/hpAOQ

Biroul de presă – Cancelaria Prefectului județului Cluj