Comunicat de presă – Ziua Internațională a Romilor și a etniei romilor din România

Astăzi, 8 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a Romilor și a etniei romilor din România, prilej cu care domnul subprefect Răzvan Ciortea, i-a primit pe liderii organizațiilor de romi din județ, la un eveniment aniversar la Instituția Prefectului – Județul Cluj.

În cadrul acestuia, domnul subprefect a transmis următorul mesaj:

„Ziua de 8 Aprilie marchează două evenimente identitare deosebit de importante: Ziua Internațională a Romilor și Sărbătoarea etniei romilor din România, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.
În cadrul primului Congres Internațional al romilor din 1971, de la Londra, au fost adoptate reperele majore pentru comunitatea romă: 8 Aprilie- Ziua Internațională a Romilor, oficializarea limbii romani, steagul romilor și imnul internațional al romilor: Gelem, Gelem. A fost prima mișcare romă care a luptat pentru egalitatea și identitatea romilor.
Sunt momente de bucurie atât pentru romi, cât și pentru cei care, cunoscându-le istoria și tradițiile, apreciază contribuția lor la diversitatea culturală universală.
Totodată, aceasta zi reprezintă un bun prilej de reflexie asupra realității existenței zilnice a acestei etnii. Calitățile, obiceiurile și meșteșugurile prin care dumneavoastră v-ați câștigat o identitate culturală aparte, nu pot ascunde faptul că din nefericire, mai există încă romi discriminați care alcătuiesc, în anumite zone, comunități dintre cele mai sărace și defavorizate.
Sunt încrezător că Guvernul României împreună cu administrațiile publice locale și organizațiile neguvernamentale, vor identifica soluții pentru depășirea marginalizării și pentru o mai bună integrare, susținută, în primul rând, de procesul educațional al celor care alcătuiesc comunitățile de romi.
Urăm cetățenilor români de etnie romă: La mulți ani! But berșa angle, romale!”

De asemenea, în cadrul întâlnirii, liderii romilor și-au exprimat problemele cu care comunitățile lor se confruntă, iar domnul subprefect și-a manifestat deschiderea și sprijinul în soluționarea greutăților care apar în viața de zi cu zi a acestora.