Comunicat de presa – O Masă Caldă pentru refugiații din Ucraina

Declanșarea conflictului armat din Ucraina nu a rămas fără ecou în Cluj-Napoca, unde, începând cu data de 26 februarie au început să ajungă refugiați din Ucraina, din care o parte aflați în tranzit prin gara CFR Cluj-Napoca. Din acel moment, Asociația O Masă Caldă a asigurat necesarul de hrană și pachete cu hrană rece celor aflați în tranzit precum și celor cazați în Cluj-Napoca, prin intermediul asociației Medical International Rescue.

Pentru a contracara efectele acestui război, venind în sprijinul celor refugiați la Cluj, s-a decis deschiderea unei cantine, Astfel, Cantina Prieteniei este parte integrantă din inițiativa comună a mai multor asociații și instituții din județul Cluj, reunite sub umbrela „Ajutăm Ucraina”, în cadrul unui protocol aprobat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

 “Pe măsură ce a trecut timpul, am constatat că refugiații cazați în oraș se întorc la gară să mănânce, fiind spațiul “cald și prietenos” (cum le-au explicat voluntarilor noștri motivul revenirii) care i-a întâmpinat la venire. Astfel, a apărut necesitatea de a le oferi un spațiu dedicat în care să regăsească această atmosferă, în condiții propice de a lua masa de prânz. Acesta este CANTINA PRIETENIEI – IDAL’NYA DRUZIV, amenajată cu sprijinul total și necondiționat al autorităților locale, a căror colaborare a făcut posibilă transformarea unei clădiri dezafectate într-o cantină funcțională în doar 3 săptămâni!” a declarat Raimonda Boian, președintele Asociației O Masă Caldă.

Tot ca urmare a experienței de la Centrul de tranzit de la gară, am considerat oportun ca la această cantină să angajăm o persoană din Ucraina, care să ne ajute la realizarea meniurilor cu specific ucrainean astfel încât să aducem o fărâmă de acasă celor care trec pragul cantinei noastre. Yuliya Tsymbalenko este din Kiev și este de profesie bucătar.

Drumul nostru a fost spre “nicăieri” dar aici am găsit alinare. Alături de voi mă simt ca în familie și vă mulțumesc tuturor pentru ajutor. Am fost impresionată când am fost cu voi să împărțim mâncare persoanelor fără adăpost. Ceea ce faceți voi este un lucru foarte puternic și mă bucur că pot contribui măcar cât de puțin la toate acestea.” Ne-a declarat Yuliya, care se află în Cluj-Napoca din 8 martie a.c. și din 1 mai este mâna dreaptă a coordonatorului cantinei, Ionuț Muntean, “transferat” de la bucătăria comunitară O Masă Caldă.

Spațiul identificat pentru amenajarea acestei cantine se află pe B-dul. 21 Decembrie 1989 nr. 128-130, în clădirea proprietate a Municipiului Cluj-Napoca, în administrarea Colegiului Anghel Saligny.

Amenajarea spațiului s-a făcut cu ajutorul Primăriei Cluj-Napoca, Instituției Prefectului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cărora li s-au alăturat Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Compania de Apă Someș, Societatea de Termoficare, Electrica, Distrigaz, Colegiul Anghel Saligny, Direcția de Sănătate Publică.

Bugetul de renovare și reconversie a fost de 55.655 lei și a fost suportat de Primăria Cluj-Napoca.

Echipamentele din dotarea bucătăriei au fost achiziționate din fondurile proprii ale asociației, au costat 150.000 de lei și asigură o capacitate de la 30 la 300 de persoane.

În concluzie:

UNDE?

B-dul. 21 Decembrie 1989 nr. 128-130, în curtea interioară din spatele sediului de birouri al Companiei de Transport Public. Punct de reper, stația de transport în comun SOMEȘUL.

CAND?

Programul de servire a mesei este de luni până vineri, de la 14.00 la 16.00, cu posibilitate de prelungire în funcție de cerere!

CINE?

Cu prioritate, refugiați din Ucraina, aflați în rezidență temporară la Cluj-Napoca, în baza Deciziei (UE) 2022/382, înscriși în platforma www.civicsuport.ro, Dar nu numai, pentru că cei care au nevoie de prânzul oferit de O Masă Caldă pot fi înscriși în platformă de voluntarii noștri.

Alte informații relevante pentru refugiați:

  • Call Center dedicat Vă ajutăm din Cluj, care asigură asistență în limba maternă și este disponibil în permanență la numărul de telefon 0364-406-518.
  • Platforma online civicsuport.ro., prin care se poate solicita sprijinul de care au nevoie;
  • Centrul de suport deschis la Hotel Granata, situate pe str. Cometei nr. 16 , care asigură informare, consiliere, consultanță juridică, asistență medicală, înscriere pentru ocuparea unui loc de muncă în județ etc.